Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder loon voor niet-westerse allochtoon

Niet-westerse allochtonen hebben nog steeds een lager uurloon dan hun autochtone collega's. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendmaakte.

29 november 2010

4,5 procent

Het verschil tussen wat niet-westerse allochtonen en autochtonen verdienen, is wel kleiner geworden nu de tweede generatie allochtonen aan het werk is. De eerste generatie niet-westerse allochtonen verdiende nog 20 procent minder uurloon dan hun autochtone collega's. Nu is dat verschil op vergelijkbare basis teruggebracht tot 4,5 procent. Het verschil in beloning is vooral te verklaren uit een ander opleidingsniveau.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Als het verschil is te herleiden naar een ander opleidingsniveau dan heeft het niets te maken met het gegeven dat het een niet westerse allochtoon betreft.
Hoe hoger de kwaliteit van opleiding hoe beter het loon en zo werkt dat ook voor autochtonen onderling. Het CBS wil hiermee doen lijken alsof er sprake zou zijn van discriminatie. Bah.
Koos / adviseur (jurist en bestuurskundige)
Niets te bah, Bas. Het betreft een feitelijke vaststelling. Achter de feiten ligt zelfs nog een feitelijke laag van achterstelling aangaande niet-westerse allochtonen. Dit is het lagere opleidingsniveau dat bij dit deel van de bevolking aan aanwezig blijkt te zijn.
Wieweet
Wat triest voor de niet-westerse allochtone vrouwen, die moeten zeker maar droog brood eten dan want daar zal het inkomen helemaal wel ver beneden peil zijn.
Baantjerfan
nog triester @wieweet, is dat niet-westerse allochtonen er, als een werkgever daar brood in ziet, ze vervangt door nóg ''goedkopere'' lieden uit Polen, Bulgarije of Roemenië. Vooral de allochtoon die al aardig ingeburgerd is en z'n zegje weet te doen, is daarvan slachtoffer die heeft al aardig door dat er met hem/haar gesold wordt. Dus toch discriminatie op de arbeidsmarkt?
Bas / logicus
@Kobus, het opleidingsniveau is aanleiding voor een lager niveau. Hun herkomst heeft hier echter niets mee te maken en is slechts een aanvullend gegeven die de minder kritische lezer beïnvloed.
En dat beïnvloeden moet een doel dienen.
Tussen hun herkomst en lager (terecht) gewaardeerde opleiding aldaar is een relatie maar niet hun herkomst en salaris. Kwestie van goed lezen.
Baantjerfan
Euh @bas logicus: Idd, logisch geredeneerd, echter....heb je wel 'ns gehoord van art.1 van de Grondwet?
Logischerwijs zou je dat ook kunnen vertalen in: Gelijke beloning voor gelijk werk.
En dán hoort tniciteit en/of opleiding geen rol meer te spelen. Dus...logisch geredeneerd(?)...toch discriminatie op de arbeidsmarkt?
Bas / logicus
Ja, Hans de Bruijn ik ben zeer goed bekend met de wet. Kom jij ….euh, wel eens uit je ivoren toren?
Je hebt het daarna over gelijke beloning voor gelijk werk.
En dat deel is terecht mits er sprake is van gelijkwaardige aflevering en kwaliteit van het werk.
Er is echter sprake van een verschil in kwaliteit en kwantiteit binnen een functie.
Juist omdat de grondwet te weinig tot geen rekening houd met bovenstaande verschillen is er o.a. een leegloop in de gekwalificeerde zorg.
Twee medewerkers moeten samen 200% werk verzetten, elk dus 100%.
Als er een op MBO niveau gediplomeerde autochtoon samen moet gaan werken met een lager geschoolde, soms nog gebrekkig Nederlands sprekende niet westerse allochtoon op de zelfde functie dan is dat voor de eerstgenoemde een verzwarende factor.
Het werk moet aan het einde van de dag wel af zijn.
Om één dag of één week 10% meer werk te moeten verzetten omdat de niet westerse allochtone collega het werk nog niet aankan of begrijpt is te doen maar niet als dit extra werk structureel wordt en veel meer dan die 10% bedraagt. Maar wel een gelijke beloning ontvangen? En daar is nu juist te vaak sprake van. De gekwalificeerde raakt hierdoor gedemotiveerd, krijgt last van verhoogde werkstress, loopt een burn out op of raakt overwerkt. En dat is de praktijk op de werkvloer.
Advertentie