Advertentie
sociaal / Nieuws

Bond vreest meer geweld in supermarkten

Vakbond CNV Dienstenbond vreest meer geweld in de supermarkt, nu er sinds begin dit jaar geen alcohol meer mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.

02 januari 2014
Vakbond CNV Dienstenbond vreest meer geweld in de supermarkt, nu er sinds begin dit jaar geen alcohol meer mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Ruim de helft (55 procent) van het supermarktpersoneel verwacht meer agressie door de nieuwe wet- en regelgeving, schrijft de bond donderdag op basis van onderzoek.

Legitimatieplicht
,,Verbaal en soms zelfs fysiek geweld zijn het gevolg van de vraag naar legitimatie. Klanten begrijpen de reden niet, willen niet meewerken en het leidt regelmatig tot discussie'', zegt CNV-onderhandelaar Fedde Monsma. ,,Voor kassamedewerkers is het moeilijk te zien of een klant net wel of niet meer onder de legitimatieplicht valt. Daardoor vragen ze bijvoorbeeld 20-jarigen om een legitimatie, wat onbegrip oproept.''

Veiligheidstraining
Monsma pleit daarom voor een algehele legitimatieplicht bij de verkoop van alcohol, om problemen te voorkomen. Ook wil hij dat supermarkten alle kassamedewerkers een speciale veiligheidstraining geven en dat de kassières die de alcohol afrekenen zelf ook minstens 18 jaar zijn.

Meldpunt
Volgens het onderzoek van CNV heeft 16 procent van het supermarktpersoneel nu al wekelijks te maken met incidenten met betrekking tot de verkoop van alcohol. De bond heeft een meldpunt geopend om de situatie beter in kaart te kunnen brengen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Supermarkt als café; alcohol en dan matten.
Willem Kamps
"Algehele legitimatieplicht". Nog even en ik moet de aanschaf van een kratje bier drie weken van tevoren melden, inloggen met m'n DigiD en bij de kassa volgt een irisscan.

Daarbij is Fedde Monsma niet goed op de hoogte. Sinds 1 januari is het al zo dat iedereen tot 25 (!) jaar zich moet legitimeren bij het kopen van alcohol. Dat soort uitwassen krijg je met deze paternalistische overheid
P.J. Verhoog / Secretaris VGL
De supermarktbranche heeft fors geïnvesteerd in een nieuwe on-line training voor alle supermarktmedewerkers en kassières waarin geleerd wordt om NEE te verkopen aan jongeren die toch alcohol willen kopen. Daarnaast geldt een verplichting om een ID te tonen voor iedereen die jonger is dan 25 jaar. De zorgen van CNV zijn in een vroeg stadium door de branche onderkend en met deze trainingen neemt de kwaliteit van de handhaving zichtbaar toe. Bovendien is de nieuwe wet nog maar nauwelijks van kracht en moeten ouders en jongeren nog vertrouwd raken met het feit dat er geen alcohol meer door jongeren onder 18 jaar mag worden gekocht. De koper die wel alcohol in bezit heeft en nog geen 18 jaar is, is strafbaar.

Maurice
Wanneer ik als volwassene alcohol koop in het bijzijn van mijn minderjarige zoon (17 jaar) dan wordt mij dat niet meegegeven. Want misschien koop ik het wel voor hem. Als ik mijn zoon buiten laat wachten wordt het me wel verkocht. Dat wordt mij verteld door kassameisjes van 16 jaar, die als handhavers op moeten treden.
Ellen
Merkwaardig toch dat bij elk ongemakje heel Nederland schreeuwt dat de overheid er iets aan moet doen maar als de overheid iets doet brullen al diezelfde Nederlanders dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien.



Het lijken wel peuters allemaal. Zelf alles willen mogen en vinden dat anderen alles voor je op moeten lossen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Links- of rechtsom, alcoholtoegankelijkheid gaat niet per verbod, je stuurt hooguit op onmacht, onbegrip en ongewenste omgangsvormen. Zolang ouders de jeugd toestaan in-/voor te drinken, zij de inkoop hiervoor verzorgen en het gevaar hiervan niet zien (het is toch hun meest waardevolle bezit?!?!), waarom dan de overheid of de supermarkten op laten draaien en wegen laten volgen die niet te handhaven zijn? Laat onder de verantwoordelijkheid van die zogenaamde verantwoordelijke ouders, de jeugd toch hun gang gaan, als zij er al geen vat meer op hebben... Maak het alsjeblieft niet het gemeenschapsprobleem. Overigens hoort bij die verantwoordelijkheid ook dat er, ingeval er overlast/schade etc., ontstaat, deze verantwoordelijke ouders hier ook op worden aangesproken/doorbelast etc. Ieder de eigen verantwoordelijkheid! Het blijft nog altijd zo dat voor het meest lullige beroep tig diploma's nodig zijn en om een jong op de wereld te schoppen alleen het gat gevonden hoeft te worden; dat kan zelfs met drank op, blijkt, heel makkelijk!
Advertentie