Advertentie
sociaal / Nieuws

'Meer bevoegdheden tegen problemen verwarden'

Burgemeesters willen meer bevoegdheden om in te grijpen in het leven van ernstig verwarde mensen. 'Iedere wethouder en burgemeester maakt vele gevallen per jaar mee waarin hij of zegt: waarom wordt deze persoon niet gedwongen zijn medicijnen te nemen of niet een tijdje in een kliniek opgenomen. Maar wij mogen dat niet doordrukken', legde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden uit in EenVandaag.

12 juli 2018

Burgemeesters willen meer bevoegdheden om in te grijpen in het leven van ernstig verwarde mensen. 'Iedere wethouder en burgemeester maakt vele gevallen per jaar mee waarin hij of zegt: waarom wordt deze persoon niet gedwongen zijn medicijnen te nemen of niet een tijdje in een kliniek opgenomen. Maar wij mogen dat niet doordrukken', legde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden uit in EenVandaag.

Gedwongen laten opnemen

Crone is voorzitter van de G40, het netwerk van grote en middelgrote steden. De vier grote steden zijn daar niet bij aangesloten, iets kleinere steden als Eindhoven, Almere, Schiedam, Groningen en Nijmegen wel.

Burgemeesters mogen mensen gedwongen laten opnemen als ze een acuut gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Dat gaat de G40 niet ver genoeg. 'Het kan helpen als we een lijst van patiënten kunnen opstellen die zorg nodig hebben', zegt Crone. Intern bestaan zulke overzichten al. 'Maar als je niets mag doen dan is het een loze lijst.', zegt Crone.

Betere wetgeving

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat burgemeesters al veel kunnen om 'achter de voordeur in te grijpen'. Maar hij benadrukte in de uitzending ook dat het kabinet werkt aan betere wetgeving rond deze problematiek. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst
Dit moet je natuurlijk nooit over gelaten worden aan een gemeente of burgemeester ! Die beslissingen horen door onafhankelijke personen gemaakt te worden. Je ziet nu al dat er te overdrevenl wordt gehandeld door de gemeenten. Bijna iedereen wordt als verward gezien. Ik vind dit meer iets voor de inspectie.van de gezondheidszorg die zouden meer personeel moeten hebben.
Sanne
Ik denk dat meneer Crone vergeet dat in de frequente overleggen die binnen een gemeente plaatsvinden tussen ambtenaren en politie er geregeld over deze mensen wordt gesproken. Maar omdat het blijft bij bespreken, komen zo vaak dezelfde namen terug in het overleg zonder dat er iets gebeurd. Terwijl er zoveel te winnen valt door met o.a. de naaste familieleden contact te maken en waar mogelijk hen te betrekken om de situatie rond iemand met verward gedrag beter te begrijpen. Het is immers al heel lang duidelijk en bekend dat de naaste familie veel weet en vaak al kan zien aankomen als het misgaat. Maar tot op heden worden zij vooral als lastig gezien en/of worden zij onder verwijzing naar de privacywetgeving buiten spel gezet.

In plaats van meer bevoegdheden vragen, zou meneer Crone ervoor moeten zorgen dat er beter geluisterd wordt naar de naaste familie, zodat de kennis van hen ingezet kan worden en er écht aan een oplossing gewerkt kan worden.
Reinier
Vanwege de wet privacy moet het zo blijven dat er nooit automatisch met naasten contact opgenomen moet worden omdat je niet weet wat je daar aantreft ( zwaar lichamelijk geweld, of misbruik bijv. in het verleden ) en deze vaak ook niet betrouwbaar zijn.Waar de ggz is zijn alle daders onschuldig en lief.Het ontbreekt mevr. Sanne in deze aan kennis. Zelfs bij een zwaar verwarde krijg je wel door of dat oke is. Dit is zo bleangrijk nooit zomaar contact zoeken met naasten en hun inbreng automatisch voor waar aan nemen.
Paul / projectleider
Maar waar draait het artikel nu om? Acute probleemgevallen mogen aanpakken of meer mogen registeren om beter met GGZ's te kunnen samenwerken?
Koen de Ridder
Als er gebroken is met de familie het gezin waar iemand is opgegroeid dan moet je juist geen contact gaan leggen dat is fout zeker om te denken dat het wel aan hem ligt. Je krijgt best wel een reactie of iemand dat wil maar het wordt niet gevraagd. Ook hij heeft rechten al gaat de hele o zo wijze lijkende ggz daar altijd doodleuk over heen.
Jan Willem
Die wijkteams moeten eens gaan doen wat ze moeten doen zich gaan concentreren op de zwaar verwarde mens want ze zitten bovenal gezellig bij de gezonde mens te stalken te intimideren, gegevens op te vragen en te lasteren.
Advertentie