Overslaan en naar de inhoud gaan

Ter Horst: maximaal 18 jaar burgemeester

Een burgemeester zou maximaal achttien jaar in dezelfde gemeente mogen werken. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil die…

Een burgemeester zou maximaal achttien jaar in dezelfde gemeente mogen werken. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil die grens trekken om ervoor te zorgen dat burgemeesters vaker van standplaats veranderen.

Herbenoeming
Dat kondigde ze maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer met voorstellen voor een zorgvuldige procedure voor herbenoeming en ontslag van burgemeesters. Een burgemeester wordt voor zes jaar benoemd en kan in principe onbeperkt worden herbenoemd, steeds voor zo'n periode. Ter Horst wil het aantal benoemingstermijnen in dezelfde gemeente nu beperken tot maximaal drie.

 

Doorstroming
Ze kan dat in de Gemeentewet regelen. Maar voordat ze dat eventueel doet, wil ze samen met de burgemeesters en commissarissen van de Koningin bekijken of er alternatieve maatregelen mogelijk zijn om de doorstroming van burgemeesters naar andere posten te bevorderen.

Nationaliteit
Ze vindt verder dat ook een waarnemend burgemeester, net als een gewone burgemeester, de Nederlandse nationaliteit moet hebben en zijn nevenfuncties openbaar moet maken. De minister wil dat in de Gemeentewet vastleggen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Vertrouwenscommissie
Bij de benoeming van een burgemeester wordt een vertrouwenscommissie ingesteld. Wat Ter Horst betreft, gebeurt dat straks ook altijd bij een herbenoeming. Veel gemeenten doen dat al, maar de bewindsvrouw wil het wettelijk voorschrijven. Herbenoeming van een burgemeester is niet altijd meer een automatisme. Voor gemeenteraden is het een moment geworden om het functioneren van de burgemeester opnieuw tegen het licht te houden.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Adviseur 
Wethouders moeten volgens Ter Horst meer te zeggen krijgen bij de benoemingsprocedure van burgemeesters. Ze vindt daarom dat wethouders het recht moeten krijgen een adviseur af te vaardigen naar de vertrouwenscommissie. Ook wil Ter Horst dat meer vrouwen en allochtonen in de vertrouwenscommissies worden benoemd en dat meer vrouwen en allochtonen burgemeester worden.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. Pool

Ik denk niet dat onze koningin het hier mee eens is. Dan had ze zelf in 1998 moeten aftreden?

Op 25 augustus 2009, 08:57
A.M.B. te Naar

Gelukkig nog meer regeltjes, verplichtingen en andere opgelegde ideeen. Waarom moet er doorstroming zijn als de brugemeester prima functioneert? Wat een veranderdrift is er toch tegenwoordig. Alsof iets anders per definitie iets beters betekent.

Op 25 augustus 2009, 09:05
Marc Verschuren

Kan iemand mij vertellen hoeveel burgemeesters op dit moment langer dan 18 jaar in 1 gemeente burgemeester zijn? Dit klinkt weer naar wetgeving gebaseerd op de uitzondering

Op 25 augustus 2009, 16:10
Anno Zijlstra

Waarom mogen we als burger onze eigen burgemeester niet kiezen 'den Haag" ?

Op 25 augustus 2009, 23:08

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in