Advertentie
sociaal / Redactioneel

Lokalen gepiepeld

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht voelen lokale politieke partijen zich geschoffeerd door de opleidingssubsidie die dit jaar voor het eerst ter beschikking komt. 400 duizend euro zit er in de pot waaruit trainingen van raadsleden gefinancierd kunnen worden. Lokale partijen zonder landelijke moederpartij ontvangen enkele tientjes tot hooguit een paar honderd euro, zo blijkt uit onderzoek van een van onze redacteuren.

12 november 2009

Hoe kan dat nou? Lokale partijen rukken steeds verder op in de gemeente. Alleen al bij vorige verkiezingen in 2006 behaalden ze 27 procent van de zetels. Maar nu blijkt dat de PvdA zo’n 110 duizend euro vangt, het CDA ruim 100 duizend euro opstrijkt en de andere landelijke partijen ook tienduizenden euro’s voor hun raadsleden pakken. De lokalo’s, bestaande uit honderden partijen, krijgen samen niet meer dan 30 duizend euro.

 

Het leek zo’n mooie regeling: opleidingsbudgetten voor raadsleden. Zeker nu er weer een enorme instroom zal zijn van nieuwelingen, kan daarmee de lokale democratie worden verstevigd door hen snel de spelregels en het handwerk bij de brengen. Streng schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst begin maart bij het afkondigen van de regeling: ‘Invoering van de subsidieregeling betekent dat een einde komt aan de discussie over de subsidiëring van lokale partijen door de rijksoverheid.’ Kort samengevat: er is nu geld voor lokale partijen, maar dan moet het gezeur van die kleintjes ook ophouden.

 

Wist dan niemand dat de lokalen hiervan nauwelijks gebruik konden maken? Tuurlijk wel, maar de landelijke politieke partijen hadden geen belang bij een kritisch geluid. Een snelle rekensom leert dat acht landelijke partijen, met ieder één aanvraag, voor maar liefst 7200 raadsleden de opleidingssubsidies regelen én dat zijn leuke budgetten voor de partijen die vóór deze regeling stemden. Door de gehanteerde verdeelsleutel is voor elk raadslid 53 euro ter beschikking, dus reken maar uit hoeveel een lokale partij krijgt voor drie raadsleden en hoeveel cursussen ze daarvan kunnen volgen.

 

Deze subsidieregeling moet de lokale democratie versterken, maar spekt hoofdzakelijk de kassen van de landelijke partijen. Dus is er gezeur, mevrouw Ter Horst. Het is een weinig democratische regeling geworden die zo uitpakt dat de gevestigde partijen, van SP tot VVD en van CDA tot GroenLinks, op gemeentelijk niveau worden versterkt ten koste van de kleine lokale partijen, die zich terecht gepiepeld voelen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie