Volgens het rapport ‘Betaalde baan’ van de Rekenkamer is de gemeente niet op de hoogte van deze cijfers: ze weet niet hoeveel mensen werkloos werden na het verstrijken van de loonkostensubsidie. Van de 30 procent die na afloop van de subsidie wel aan de slag bleef, weet de gemeente niet hoe lang zij hun baan behielden.
Gesubsidieerde banen Utrecht: 30 procent naar baan
Loonkostensubsidies in Utrecht leiden meestal niet tot reguliere betaalde banen. Volgens een onderzoek van de Utrechtse Rekenkamer had in…
Om de loonkostensubsidie te verbeteren moet de gemeente concrete afspraken maken met werkgevers over de begeleiding van de deelnemers. Op dit moment zijn werkgevers niet goed aan te spreken op hun inspanningsverplichting om de deelnemers te begeleiden naar een reguliere betaalde baan. In de tweede plaats zou de gemeente volgens de Rekenkamer beter moeten nagaan waarom de loonkostensubsidie bij de ene deelnemer leidt tot een reguliere betaalde baan en bij de andere deelnemer niet. De gemeente heeft nu bijvoorbeeld niet goed in beeld om welke redenen mensen tijdens en na afloop van de loonkostensubsidie uitvallen.
Volgens de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) is het niet eenvoudig om de Utrechtse cijfers op hun merites te beoordelen, bijvoorbeeld door ze te vergelijken met landelijke cijfers. Eind 2005 hadden 6200 (51,7 procent) van de 12 duizend uitgestroomde WIW’ers en ID’ers (de oude vormen van gesubsidieerde banen) een betaalde baan. Dit cijfer betreft uitsluitend mensen die eind 2004 nog een WIW- of ID-baan hadden.
Eind juni 2007 zaten er volgens gegevens van het CBS in totaal 41.280 mensen in trajecten bij gemeenten met een loonkostensubsidie. Volgens Roelof Janssens van de RWI is over de uitstroom hiervan ‘weinig bekend, het CBS lijkt hier geen onderzoek naar te doen.’ Daar komt bij dat het CBS de effecten van loonkostensubsidies pas 24 maanden na de start ervan onderzoekt. In het eerste halfjaar van 2005 werd 27 procent van de uitkeringen binnen 24 maanden na de start beëindigd vanwege uitstroom naar werk in loondienst. Dit percentage komt aardig overeen met het Utrechtse succespercentage van 30 procent.
Zie ook:
Overbodig, platzak en ... oud (23/06/2008)
Weinig uitstroom bijstand naar andere regelingen (06/06/2008)
Daling aantal bijstandsuitkeringen (30/05/2008)