Advertentie
sociaal / Nieuws

Brede aanpak maakt beschut werk interessant

‘Doordat we die brede opdracht hebben gekregen van de gemeente Leiden, kunnen we de kosten omlaag brengen’, zegt directeur Bas van Drooge van DZB.

10 oktober 2015

Dat het inrichten van beschutte werkplaatsen nog niet zo soepel gaat, moge duidelijk zijn. 80 procent van de gemeenten weten niet precies wat ze met ermee aan moeten, wachten af en doen voorlopig nog weinig. Tussen twijfelaars en niet-willers is Leiden een uitzondering.

Nooit meer een kans
Over de vraag óf Leiden beschut werk ging inrichten voor mensen die ook met loonkostensubsidie en begeleiding niet een gewone baan kunnen doen, hoefden raad en college niet zo lang na te denken. ‘We vinden het belangrijk dat deze mensen mee doen. Ook vanuit de gedachte dat als ze thuis komen te zitten, ze nooit meer een kans zullen krijgen’, vertelt wethouder Marleen Damen (PvdA). Ook de vraag hoe dat er dan moest komen, was vrij snel beantwoord. De uitvoering van de gehele Participatiewet, inclusief beschut werk, werd toevertrouwd aan het Sw-bedrijf DZB. ‘De Participatiewet is slechts voor een deel nieuw’, legt Damen uit. ‘Re-integratie en de sociale werkvoorziening werd al gedaan door DZB en die deed dat tot ieders tevredenheid. Dus die nieuwe doelgroepen passen daar uitstekend in.’


Overhead verdelen
‘Doordat we die brede opdracht hebben gekregen van de gemeente Leiden, kunnen we de kosten omlaag brengen’, zegt directeur Bas van Drooge van DZB. ‘We kunnen de overhead verdelen over verschillend afdelingen – uiteraard naar rato - en doordat we ook beschut doen, hebben we een Sw-bedrijf dat door kan. We hoeven niet ons Sw-bedrijf af te bouwen omdat er geen nieuwe instroom van werknemers is.’ DZB draait al een aantal jaren zwarte cijfers. De nieuwe werknemers gaan niet bij het Sw-bedrijf aan de slag maar bij een speciaal opgerichte stichting. ‘Het is niet de bedoeling dat het ambtenaren worden’, aldus Van Drooge.

Extra kosten omlaag

Beschut werk is duur, is de vrees in gemeenteland. Naast de rijkssubsidie is er per arbeidsplaats een tekort dat bijgelegd moet worden door de gemeente. Gemiddeld moest er in 2011 nog zo’n 9000 euro per beschutte arbeidsplaats bij, legt Van Drooge uit. Maar door slimme bedrijfsvoering heeft DZB die kosten flink omlaag weten te brengen tot zo’n 4000 euro per plaats vorig jaar. ‘De afgelopen jaren zijn we in het Sw-bedrijf al begonnen het werk anders in te richten’. Het geheim van de smid? Zorg voor toegevoegd waarde. Inpakwerk levert niet zoveel op. Maar door een hele productielijn op te starten, zijn ondernemers bereid tot betalen van grotere marges. Over een paar jaar hoopt DZB de kosten voor beschut naar slechts 2000 euro te krijgen. Ook door meer groepsdetacheringen te realiseren en door vooral kleine ondernemers te helpen met het opstarten van hun bedrijf.

UWV
Nederland haalt de beoogde 1600 beschutte plekken dit jaar bij lange na niet. Ook in Leiden gaan ze de 15 plekken die gepland waren niet halen. Er zijn nu drie mensen aan het werk, twee anderen volgen binnenkort. Hij gokt dat er aan het eind van het jaar acht plekken bezet zijn. ‘Maar dat ligt in ons geval tot nog toe niet aan de te strenge keuring van het UWV, zoals de kritiek van veel andere gemeenten. ‘Als het om de garantiebanen gaat, vinden we dat het UWV te streng is, maar voor beschut werk hebben tot nu toe alle drie de mensen die we aangedragen hebben de indicatie ook gekregen. Maar we hebben ze simpelweg nog niet aan de balie gehad, aldus Van Drooge.

Het hele artikel over de aanpak van Leiden leest u in BB nummer 20 (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie