Advertentie
sociaal / Nieuws

Leger des Heils ziet toename daklozen

Het aantal dakloze jongeren (18 tot 22 jaar) steeg met zo’n 50 procent, meldt het Leger des Heils.

ANP
28 november 2022
Dakloze man slaapt in tent.
In deze tent in Den Haag slaapt een dakloze man.ANP / Henriette Guest

Steeds meer mensen worden dakloos, en vooral jongeren verliezen vaker het dak boven hun hoofd. Het Leger des Heils spreekt van ‘een schrikbarende constatering’.

Niet in beeld

De organisatie, die dak- en thuislozen opvangt, telde afgelopen zomer 6016 daklozen. In de zomer van vorig jaar ging het om 4876 mensen. Dat is een toename van ruim 23 procent. Het aantal jonge daklozen, van 18 tot 22 jaar oud, steeg met ongeveer 50 procent. Het Leger des Heils vreest dat de werkelijke aantallen nog hoger zijn, ‘omdat veel jongeren simpelweg niet in beeld zijn van de opvangorganisaties’.

Jeugdzorg

De stijging komt volgens de hulporganisatie niet alleen door de financiële crisis, maar ook door de overgang tussen jeugdzorg en hulp aan volwassenen. Als jongeren 18 worden, stopt de jeugdhulp, terwijl de hulp voor volwassenen niet meteen beschikbaar is. Jongeren moeten te vroeg op eigen benen staan, zegt het Leger des Heils.

Augustus

‘De situatie zal niet rooskleuriger worden. We maken ons zorgen over de komende maanden, want onze cijfers zijn van augustus en de ontwikkelingen van de afgelopen maanden zijn daar nog niet eens in meegenomen’, stelt het Leger des Heils.

Geen daling

Eind vorig jaar meldde het CBS dat er in 2020 ruim 36.000 daklozen waren in Nederland. Het aantal liep tussen 2009 en 2018 flink op, maar daalde in de jaren daarna. Valente, de branchevereniging van de maatschappelijke opvang, trok de daling die het CBS rapporteerde echter in twijfel. Volgens de vereniging was er in de praktijk geen daling van het aantal daklozen te zien. Valente denkt dat er blinde vlekken zitten in de registratiemethode van het CBS.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Niet vergeten dat de gemeente Rotterdam onder andere veel te maken heeft met een nieuwe groep daklozen: arbeidsmigranten. Een groep waar politiek Den Haag nog steeds GEEN FLIKKER voor heeft gedaan. Na de commissie Roemer was het volledig stil en is er nog geen enkele maatregel uitgevaardigd. Nu is de “adviesraad voor migratie”. Een bij wet ingesteld “onafhankelijk” onderzoeksorgaan. Nou, dan weet je het wel. Er komt geen moer van terecht. Van het afremmen van de komst van grote distributiecentra, komt ook geen FLIKKER terecht. Zoals diverse hoogleraren transporteconomie hebben geoordeeld, kost een groot deel van deze sector Nederland per saldo geld. Dat heeft twee oorzaken, namelijk de kosten van infrastructuur en milieubelasting en ten tweede het dumpen van grote hoeveelheden MOE landers in deze samenleving, met onvolledige AOW en zonder opgebouwd pensioen. Dat gaat nog tot heel veel kosten, armoede en dakloosheid zorgen. Deze regering doet GEEN FLIKKER.
Advertentie