Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrechtse lessen tegen straatintimidatie landelijk opgepakt

Utrecht is een van de koplopers qua meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op straat.

ANP
01 februari 2024
Straatintimidatie
StraatintimidatieShutterstock

Het lesprogramma tegen straatintimidatie dat in Utrecht is ontwikkeld, krijgt een landelijk vervolg. De lessen voor basis- en middelbare scholen zijn nu overal in het land beschikbaar.

Hardnekkig probleem

‘Het bespreken van (on)gewenst gedrag en aanleren van ander gedrag is cruciaal’, zegt burgemeester Sharon Dijksma. Volgens haar blijft straatintimidatie zoals nasissen of -lopen, ongewenst betasten en seksuele opmerkingen een ‘hardnekkig probleem’.

‘Bewustwording is een belangrijk wapen bij het tegengaan hiervan. Zowel bij daders en omstanders als bij de slachtoffers. Juist daarom is het heel goed dat er op scholen volop aandacht is voor dit onderwerp’, aldus de burgemeester die blij is dat de lessen landelijk worden uitgerold.

Utrecht koploper

In Utrecht loopt een actieplan tegen straatintimidatie waarvan de lesmodule deel uitmaakt. Ook werden mannen nageroepen om ze bewust te maken van het gedrag en kreeg horecapersoneel trainingen om goed te kunnen handelen bij vervelende situaties.

Utrecht is een van de koplopers qua meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op straat. Maar niet alleen hier is het een probleem. Uit onderzoek van het CBS in 2021 blijkt dat in alle vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gemiddeld 77 procent van de jonge vrouwen aangeeft op straat te zijn lastiggevallen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie