Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote verschillen hulp baan gehandicapten

Tussen grote steden bestaan er grote verschillen bij het aan het werk helpen van gehandicapten.

Er bestaan grote verschillen tussen steden als het gaat om het aan werk helpen van gehandicapten. Zo slaagt Amsterdam erin om 41 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een sociale werkplaats in een ‘gewone’ baan aan de slag te krijgen. In Rotterdam is dat 28 procent en in Den Haag maar 16 procent.

Wwnv
Dat blijkt uit een nota die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Krom gaat hier in op kritiek op zijn voorstel voor een nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV). Het doel daarvan is uitkeringsgerechtigden en gehandicapten meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Hierbij worden bijstand, sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling voor jonggehandicapten grotendeels samengevoegd.

Kosten
De gemeenten hebben veel bezwaren tegen deze aanpak, omdat ze te veel op hun budget gekort zouden worden. Ook bij de oppositie in de Kamer leeft die kritiek. Maar volgens De Krom hebben de gemeenten de kosten grotendeels in eigen hand. Naarmate ze er beter in slagen mensen met een beperking aan een reguliere baan te helpen, zijn ze goedkoper uit.

Stevig herstel
Volgens De Krom is het noodzakelijk te zorgen voor een groter arbeidsaanbod met het oog op de vergrijzing. Hij vindt het niet verstandig hiermee te wachten omdat het op dit moment niet goed gaat met economie en werkgelegenheid. Ook tien jaar geleden stagneerde de economie en liep de werkloosheid op, betoogt hij. Het toenmalige kabinet hervormde toch de WAO en de bijstand en schafte de VUT af. Die maatregelen droegen later bij aan ,,een stevig herstel’’.


De Kamer bespreekt het voorstel van De Krom later deze maand.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

oosterwijck

Weer een misleidend verhaal, over werkgelegenheid voor gehandicapten. Er worden geen oplossingen bedacht om de gehandicapte aan een baan te helpen. Het zijn alleen maar rookgordijnen om te verbloemen dat de Sociale Werkvoorziening wordt afgebroken. Enerzijds kan ik me wel voorstellen dat dit nodig is, omdat 70% van de bevolking, arbeid gehandicapt is. Daarom wordt het hoogtijd dat werkgevers, arbeid gehandicapten aanstelt, anders blijven er weinig kandidaten over. Anderzijds gebruiken de gemeenten de bestaande wetgeving om bijstandtrekkers, te " ativeren". Waarmee bedoeld wordt: onnodig en niet nuttig werk op te dragen, of reguliere werkgelegenheid te verdringen. Vraag je eens af: hoeveel vrijwilligerswerk wordt verricht door mensen, die hun baan verloren hebben. Als al die vrijwillige functies omgezet worden in betaald werk, is een groot deel van de bijstandgerechtigden weer uit de uitkering. Hoe hypocriet kun je zijn? Stop met volksverlakkerij en verdeel het werk tussen alle gegadigden en geef iedereen, die werk verricht een salaris. Dan kan iedereen, die nu zijn brood verdiend met praatjes verzinnen over werkgelegenheid, arbeidsgehandicapten, Wajongers, en verzin maar een term, zich richten op dienstbaarheid aan de werkende klasse. Dan doen die ook iets nuttigs.
De sociale Werkvoorziening is niet voor de mens met een beperking, maar een inkomensbron voor het management. In veel Sociale werkbedrijven wordt de loonsubsidie van de gehandicapte werknemer gebruikt (misbruikt) om het management een riant inkomen te bezorgen. De werknemer is daarbij een noodzakelijk kwaad, een sta in de weg, een lastpost. Het wordt tijd dat de politieke partijen en vakbonden dit durven benoemen. Al sinds de jaren zeventig is de Sociale Werkvoorziening afgegleden naar een A-Sociale Werkvoorziening. Al vele duizenden levens van mensen met een beperking zijn verwoest, door het criminele gedrag van de managers, die de loonsubsidies van weerloze mensen gebruiken om zichzelf te verrijken en zichzelf een salaris van meerdere tonnen per jaar toebedelen. Geld waar geen enkele prestatie tegenover staat. ondertussen moet de arbeidsgehandicapte rondkomen van een sociaal minimum en wordt dagelijks getreiterd en mishandeld. Het management heeft zelfs een systeem van 10% mensen op de loonlijst, die op non-actief thuis zitten, om zo nog meer geld te genereren uit de loonsubsidies. Ik heb er een boek over geschreven. ... Maar geen enkele politieke partij of de vakbond neemt mij serieus, ... bang om een beerput te openen.

Op 17 september 2014, 13:14

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in