Advertentie
sociaal / Nieuws

Armoede groter dan gedacht

Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

18 augustus 2017

Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

In Nederland groeit één op de acht kinderen op in armoede. Eén op de drie Nederlanders weet dit, blijkt uit onderzoek van het Kansfonds onder ruim 1.200 mensen. Bijna een kwart van hen dacht dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit twee keer zo klein is dan daadwerkelijk het geval is. Ook het totaal aantal mensen dat in armoede leeft, wordt onderschat. 75 procent van de ondervraagden denkt dat zo’n 800.000 Nederlanders arm zijn. In werkelijkheid is dat ruim een miljoen.


Als mensen iemand kennen die arm is, ­hebben ze een reëler beeld van de armoede. Van de groep die iemand in zijn omgeving heeft die in armoede leeft, weet één op de drie hoeveel armen er daadwerkelijk zijn.  Dit geldt ook als het om minderbedeelde kinderen gaat. Wanneer mensen een kind in armoede kennen, onderschatten ze minder vaak hoe groot het probleem is. 40 procent van hen weet het juiste aantal.

Vluchtelingen
Gevraagd naar welke kwetsbare groepen moeten worden geholpen, worden het ­arme kind (73 procent) en eenzame ouderen (68 procent) het vaakst genoemd. Daklozen (27 procent), zwerfjongeren (24 procent) en slachtoffers van mensenhandel (24 procent) volgen op afstand. Eén op de vijf vindt het belangrijk vluchtelingen te helpen. ­­Ex-verslaafden en -gedetineerden worden zelden genoemd als ‘belangrijk om te helpen’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jorien
Toch hoort iedereen geholpen te worden uit iedere groep.

Gelijkheid.Voor kinderen vind je het vaak zieliger maar dit gaat voor iedereen op het zijn allemaal mensen met een achtergrond waar ze vaak niet om gevraagd hebben.

Geldproblemen is de grootste zorg van dit moment als ze daar mee helpen los je tegelijk zoveel andere knelpunten op.De overheid doet het tof op dat gebied. Supertof zelfs.Er moeten meer drempelloze mogelijkheden komen zodat mensen zelf komen vragen om hulp zodat ze weer zin hebben om vooruit te komen.

En cursuusen om beter met geld om te gaan zonder leningen en luxe want daar zit eigenlijk geen geluk. .
Advertentie