Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Reclame’ op school leidt tot dure jeugdhulp

Pijnacker-Nootdorp signaleerde een ongekende groei van vooral ambulante jeugd-ggz. Uit onder onderzoek bleek dat zorgaanbieders op scholen…

Een ongekende groei van vooral ambulante jeugd-ggz signaleerde Pijnacker-Nootdorp. Reden voor een onderzoek. Wat bleek: zorgaanbieders hielden spreekuren op scholen en gaven de ouders een min of meer voorgedrukte verwijzing mee, waarmee ze alleen nog maar even langs de huisarts hoefden.

Fraude

‘Zo komen er regelmatig ouders met een briefje van school (bij de huisarts, red) waarop staat wat het kind heeft en bij welke aanbieder het kind het beste geholpen kan worden’, aldus de rapportage van de gemeente. Fraude wil Hanneke van de Gevel, wethouder sociaal domein van Pijnacker-Nootdorp, het niet noemen. Maar ongewenst is het zeker. ‘Het is geen kwaadwillendheid. Zorgverleners willen zorg verlenen.’ Het is ook het gevolg van marktwerking, stelt Van de Gevel. En verboden is het niet. ‘Zorgaanbieders mogen spreekuren op school houden, maar zij zien dan slechts een deel van de problematiek. Onze kernteams kijken integraler naar het kind en het gezin’, aldus de wethouder. Daarnaast wil de gemeente kinderen ook niet meteen stigmatiseren.

Onder druk

Beleidsmedewerker Brenda Verhoek, betrokken bij het onderzoek, stelt dat het ‘veel voorkomt’ dat zorgaanbieders ouders tijdens de spreekuren op scholen adviseren professionele hulp te zoeken. Exacte aantallen kunnen niet worden gegeven, maar incidenten zijn het zeker niet. De ouders krijgen meteen een diagnose mee en het advies om voor de desbetreffende zorgaanbieder te kiezen. Daarmee moesten ze naar de huisarts. ‘Ouders voelen zich daardoor ook onder druk gezet’, aldus Verhoek. 

Kernteams

Die gemeentelijke kernteams (wijkteams) stonden nog niet allemaal op het netvlies van huisartsen, zo bleek uit gesprekken die de gemeente de afgelopen tijd met huisartsen voerde. Maar ook scholen waren onvoldoende bekend met het bestaan van de kernteams en de hulp die zij kunnen bieden. In die kernteams zitten specialisten die het kind kunnen helpen, en als dat nodig is ook het gezin kunnen ondersteunen. ‘Begrijp me niet verkeerd. Het kind moet de zorg krijgen die nodig is, en dat kan tweedelijnszorg zijn, maar onze kernteams hebben veel expertise in huis. We werken bovendien integraal en preventief’, aldus de wethouder. De zorgaanbieders van de ‘voorgedrukte verwijsbrieven’ kijken alleen naar de problemen bij het kind, aldus Van de Gevel.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Relatief hoog

Uit het onderzoek naar de oorzaak van de groei van de jeugdhulp, eind vorig jaar uitgevoerd door het gemeentelijk datalab, kwam onder meer naar voren dat het gebruik van jeugdhulp in Pijnacker-Nootdorp in vergelijking met de regio relatief hoog is, en met name als wordt gekeken naar de basis jeugd-ggz. Huisartsen zijn de belangrijkste verwijzers naar de jeugd-ggz. De gemeente is nu met huisartsen in gesprek of er huisartsondersteuners, vanuit de gemeente gefinancierd, in de huisartsenpraktijk kunnen aanschuiven. Het is de bedoeling dat de praktijkondersteuners breed worden ingezet, en zich niet specifiek op ggz-problematiek richten. Volgende maand wordt er een knoop over doorgehakt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Linden

Een erg kwalijke bezigheid van de hulpverleners om tot omzetvergroting te komen, hoe binnen de wet dan ook. Ik zou zo'n hulpverlener niet hoeven.

Op 15 maart 2019, 13:07
Hoekstra

Ik vraag me toch af wat gemeenten nou eigenlijk willen, want het lijkt er op dat Jeugdzorg niet deugt of het niet goed doet. Bieden ze hulp, is het niet goed want te duur, omzetvergroting en eigenlijk overbodig. Doen ze het niet dan verzaken ze hun plicht, krijgen jongeren niet de zorg die ze nodig hebben. Ik denk dat het ongeveer zo gaat in het hoofd van de wethouder Jeugdzorg. Zolang het betaald kan worden uit het budget moeten alle jongeren de zorg krijgen die ze nodig hebben moet de Jeugdzorg leveren wat anders deugt het niet. Zodra de budgetgrens overschreden dreigt te worden moet Jeugdzorg ophouden met leveren want dan zijn ze alleen maar omzet aan het verhogen en leveren ze overbodige en te dure zorg en dat is niet goed.

Op 16 maart 2019, 12:41
Hanneke van de Gevel

Voor de ondersteunende rapportage: https://pijnacker-nootdorp.notubiz.nl/document/7 …

Op 16 maart 2019, 15:50
Jeugd Ambtenaar

Totaal ongewenst gedrag van de aanbieders. Aanbieders horen ook geen ongevraagd spreekuren te houden op scholen. Dit zou de taak moeten zijn van het gemeentelijke jeugdteam. En als je zoiets uitbesteed als gemeente, laat de organisatie die spreekuren houdt dan geen belang hebben in het vervolgtraject. Dat voorkomt al een hoop...

Op 18 maart 2019, 13:12
Hans Koppies

Ook een probleem is het referentiekader van hulpverleners. Het moet ouders duidelijk worden dat veel problemen bij opgroeien en opvoeden normaler zijn dan deskundigen willen doen geloven. Niet alleen in Pijnacker-Nootdorp. Voor Pedagogiek in Praktijk maakte ik al eens een analyse. https://hkoppies.wordpress.com/2016/12/30/opvoed …

Op 1 april 2019, 17:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in