Advertentie
sociaal / Nieuws

Maatschappelijk initiatief helpt bij huisvesting statushouders

Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen roept zijn collega’s op om zich aan te sluiten bij het landelijke project.

31 oktober 2022
Fietsers in het centrum van Kampen.
Fietsers in het centrum van Kampen. ANP / Peter Hilz

De gemeente Kampen krijgt hulp van een particuliere woningstichting bij het huisvesten van statushouders. Kampen is de eerste gemeente die op die manier samenwerkt met maatschappelijke initiatieven. Veertig andere gemeenten onderzoeken de mogelijkheden om dezelfde methode toe te passen.

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Manager Wijken

JS Consultancy
Manager Wijken

Seniorenwoning

Dat meldt dagblad Trouw maandagochtend. De eerste twee statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) die op deze manier worden gehuisvest zijn twee 50-plussers. Het echtpaar gaat een halfjaar in een seniorenwoning van een particuliere woningstichting in Kampen wonen. Daarna regelt de gemeente een permanente woonplek.

Versnellen

Het is een eerste stap in het kader van het landelijke initiatief Thuisgevers, opgezet door de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen. De bedoeling is om de huisvesting van statushouders, waarvan er nu nog veel wachten op een woning, te versnellen. Gemeenten lopen al jaren achter op hun taakstelling op dat gebied, waardoor de druk op asielzoekerscentra steeds groter wordt.

Draagvlak

De burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe (CDA), roept zijn collega’s op zich aan te sluiten bij het initiatief. 'Overheden praten vooral veel met elkaar over de opvang', aldus De Rouwe. 'Dit project helpt lokale overheden om in contact te komen en te staan met kerken, sportverenigingen en andere organisaties. Daarmee vergroot je het speelveld, en het draagvlak.'

Veertig gemeenten

Bij Thuisgevers hebben zich inmiddels zestig organisaties en veertig gemeenten gemeld die geïnteresseerd zijn in de aanpak. Met die aantallen zouden zo'n 8000 tot 10.000 statushouders aan een tijdelijke woning geholpen kunnen worden. Het rijk vergoedt de huurlasten van de tijdelijke woningen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dwing liever de landelijke politiek om te komen op een visie op het vluchtelingenvraagstuk. We praten steeds in hetzelfde cirkeltje: “er komen vluchtelingen”. “Oh, er komen nog meer vluchtelingen”. “Oh jee dan moeten we ze huisvesten”. Het probleem met de asielzoekers OVERKOMT Nederland. “Asiel” is een instrument dat lang geleden is uitgevonden omdat vluchtende Joden niet overal werden toegelaten. In deze wereld, met mondiaal 80 miljoen erkende vluchtelingen die recht op asiel zouden kunnen hebben als ze dat in Ter Apel zouden aanvragen, is dit instrument niet meer passend. Het leidt tot berekenend gedrag, mensensmokkel, het doet niet wat het moet doen. Daarom moeten we ervan af en andere dingen doen waardoor Nederland WEL bijdraagt aan verzachting van het vluchtelingenvraagstuk. Volgens de CBS prognoses zijn er in 2040 in Nederland al 22 miljoen inwoners. Als die prognose al klopt, want historisch gezien waren ze altijd te laag. Dat betekent geen miljoen woningen extra, maar twee miljoen. En nog meer schade voor het milieu. Stikstofuitstoot is inherent aan overbevolking. Mensen moeten eten, vliegen, recreëren etc. Nederland is al een smerig land met een dramatische luchtkwaliteit. Met meer mensen maken we het nog erger.
Advertentie