Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer

Kinderen moeten vaak uren wachten op vervoer. Personeelstekort is een van de oorzaken. De Kamer wil dat gemeenten het goed gaan regelen.

ANP
19 oktober 2022
Wachten op vervoer
Shutterstock

De Tweede Kamer vindt dat gemeenten een taxi moeten betalen als het ze niet lukt om het vervoer van leerlingen op een andere manier te regelen. Een voorstel van D66-Kamerlid Paul van Meenen kan rekenen op steun van een meerderheid, mede dankzij de VVD, PVV en SP. Deskundigen zeggen dat het vervoer in veel gemeenten misgaat.

Griffier

Gemeente Geertruidenberg
Griffier

Senior adviseur VIC (m/v/x)

Gemeente Apeldoorn
Senior adviseur VIC (m/v/x)

Personeelstekort

'Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vervoer van deze kinderen en het wordt tijd dat zij hun rol echt pakken', zegt Van Meenen in zijn plan. Vorige week waarschuwden deskundigen en betrokkenen dat het daarmee nu vaak misgaat, onder meer door personeelstekort. Het komt daardoor voor dat kinderen uren per dag in de taxi zitten terwijl de chauffeur zijn te lange route moet rijden. Andere kinderen missen lessen of raken overprikkeld.

Schrijnende verhalen

Van Meenen vindt de verhalen 'schrijnend'. Hij stelt daarom voor dat de gemeenten de rekening betalen als voor de leerlingen alternatief vervoer geregeld wordt, in afwachting van een 'structurele oplossing'. Verder pleit hij voor een wervingscampagne voor chauffeurs, in combinatie met 'creatieve oplossingen' om het vak aantrekkelijker te maken.

Combinatie-ritten

De procedure om chauffeurs voor deze groep leerlingen aan te nemen kan 'minder bureaucratisch', stelt de D66'er. Bijvoorbeeld door mensen die de juiste ervaring hebben niet meer te verplichten om een cursus van vier maanden te volgen. Zij zouden daardoor namelijk vaak afhaken. Ook vindt hij dat op termijn gekeken moet worden of het werk aantrekkelijker gemaakt kan worden door onderwijs- en zorgritten te combineren.

Oplossing

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het leerlingenvervoer. Onderwijsminister Dennis Wiersma wees erop dat het zelf regelen van taxi's door ouders voor 'veel ingewikkelde toestanden' kan zorgen. 'Dan is het ook een soort recht van: wie het eerste die taxi heeft gebeld'. Hij roept gemeenten op zo'n soort kortetermijnoplossing in elk geval niet op zijn beloop te laten.

Gemeenten verantwoordelijk

De minister nam voorafgaand aan het debat een petitie van Leerlingenbelang-VSO in ontvangst. Jongeren uit het speciaal onderwijs vragen de minister de problemen op te lossen. Maar het feit dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het leerlingenvervoer maakt het voor het kabinet lastig om snel in te grijpen, zei Wiersma in de Kamer.

Toezicht ontbreekt

Volgens hem is het bovendien onduidelijk wie toezicht houdt op de vraag of het vervoer wel goed geregeld is. De minister spreekt van een 'lacune'. In december verschijnen wel de resultaten van een nieuw onderzoek naar de problemen in het leerlingenvervoer, aldus Wiersma. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie