Advertentie
sociaal / Nieuws

Jellinekcentrum naar Amerikaans model

Jellinek gaat gebruik maken van een 'nieuwe' behandelmethode voor drank-, drugs-, medicijn- en gokverslaving. De organisatie opende gisteren een nieuw centrum aan het Surinameplein in Amsterdam. De behandeling is gebaseerd op het zogenoemde Minnesotamodel en heeft veel weg van het twaalf-stappenplan van hulpgroepen als Anonieme Alcoholisten.

04 augustus 2009

Meest gebruikte methode
Verslaafden staan zowel binnen de tijd dat ze behandeld worden als erbuiten met elkaar in contact. Het is de meest gebruikte methode tegen verslaving ter wereld, maar wordt in Nederland nog weinig gebruikt.

Verbondenheid
Acht behandelaars van Jellinek werden voor de methode een jaar lang opgeleid in Amerika. De behandeling duurt zes weken tot drie maanden. De bedoeling van het Minnesotamodel is dat er verbondenheid tussen verslaafden wordt gecreëerd, waardoor het isolement, typerend voor verslaving, wordt doorbroken.

Onder één dak
In het nieuwe behandelcentrum kunnen verslaafden uit heel Nederland terecht. 'We hebben 42 opnameplaatsen inclusief 8 detoxplaatsen en 12 plaatsen voor dagbehandeling. Ook bieden we werkgelegenheid aan een staf van 'addiction counselors', psychologen, psychiaters en verpleegkundigen. En dat alles onder één dak,' vertelt Da Lima, woordvoerder en behandelaar van Jellinek Minnesota. Op de detox afdeling is er 24 uur per dag een medisch team aanwezig om verslaafden te helpen het lichaam middelenvrij te krijgen alvorens ze aan de behandeling beginnen.

Geen wachtlijsten
De behandeling wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars. Bovendien zijn er geen wachtlijsten. Daarnaast is het in bepaalde gevallen mogelijk om verslaafden te huisvesten in een 'Safe House'. Hier kunnen verslaafden, die moeite hebben met de overgangsfase tussen klinische opname en thuis wonen, veilig verblijven. Er is ook een speciale afdeling voor vrouwen zodat de behandeling zo specifiek mogelijk op verslaafde vrouwen kan worden afgestemd.

Drie fasen
De twaalf stappen zijn verdeeld in drie fasen: voorbereiding op herstel, het herstel zelf en het voortzetten van herstel. Jellinek richt zich op de eerste twee fasen. De verslaafden nemen dan al deel aan zelfhulpgroepen buiten het centrum. Als de behandeling is afgerond, blijven ze die groepen bezoeken voor de derde fase.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie