Aantal onduidelijk
De nieuwe methodiek is donderdag gepresenteerd tijdens het congres ‘Zwerfjongeren in Beeld’ in Apeldoorn. Professor dr. Judith Wolf van het UMC St Radboud in Nijmegen is een van de sprekers op het congres. ’Een juiste telling is er niet, maar het aantal dakloze jongeren in Nederland wordt geschat op vijf- tot tienduizend. Aanpak van de problematiek is moeilijk, mede omdat de verantwoordelijkheden bij veel verschillende partijen liggen, zoals gemeenten, provincie, Rijk, jeugdzorg en andere zorginstellingen. Daarbij komt dat de maatschappelijke problemen van de jongeren erg groot zijn. In de begeleiding van de jongeren kan heel wat worden verbeterd', aldus Wolf.
Nieuwe aanpak voor zwerfjongeren
Zwerfjongeren verdienen een betere toekomst. Onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg van het UMC St. Radboud in Nijmegen heeft samen met…
Zingeving en perspectief
Wolf geeft als hoogleraar Maatschappelijke Zorg ook leiding aan het project 'Houvast, een passende interventie voor dakloze jongeren', gericht op jongeren tot 25 jaar. De sleutel tot herstel ligt volgens de makers in de hoop op een betere toekomst en bij wat jongeren zich in hun leven wensen. ,Het gaat erom dat we ze zingeving en perspectief bieden. Dat betekent in de praktijk ook bestaansvoorwaarden als woonruimte, inkomen en dagactiviteiten', stelt Wolf.
Zo min mogelijk institutioneel
In de aanpak moeten jongeren de regie over de begeleiding krijgen. De woon- en leefsituatie moet zo min mogelijk institutioneel zijn. ,De jongeren hebben in hun leven al zo veel met instituten te maken gehad, dat daar weinig heil meer is te halen. Wil je ze opnieuw hun weg laten vinden in de samenleving, dan moet je ze ook daarin plaatsen en begeleiden.' De gemeenschap waarin ze dan leven moet volgens Wolf wel betrokken en ondersteunend zijn. ,Dat is nu nog lang niet niet altijd het geval. Jongeren staan er veelal alleen voor.'
Brede aanpak
‘Jongeren kampen vooral met wantrouwen, omdat ze al zo vroeg in hun leven het vertrouwen in mensen hebben verloren. Een goeie methodiek is daarom essentieel. Als je als begeleider niet aansluit op de jongeren, zijn ze pleite. Er is een brede aanpak nodig met alle partijen. De vier grote gemeenten presenteerden in 2006 een groot plan om dakloosheid onder volwassenen aan te pakken. Dat heeft een enorme impuls gegeven. Dat zou nu ook voor de dakloze jongeren moeten gebeuren.’