Advertentie
sociaal / Nieuws

Inspecties willen crisisplan voor de jeugdbescherming

'Ons instrumentarium om iets aan de problemen te doen is uitgeput'

14 september 2022
jeugdzorg.jpg

De inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en Justitie en Veiligheid willen dat minister Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) onmiddellijk ingrijpen in de jeugdbeschermingsketen. Zij vinden dat de overheid faalt als het gaat om de bescherming van kwetsbare kinderen.

(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

BMC
(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

Expert Ontwikkeltraject Programmamanagement Maatschappelijke Opgaven

BMC
Expert Ontwikkeltraject Programmamanagement Maatschappelijke Opgaven

Brief

Dit schrijven zij in een recente brief aan beide bewindslieden. Hierin laten zij weten dat hun ‘instrumentarium’ om iets te doen aan de problemen in de jeugdbescherming zijn ‘uitgeput.’

Jeugdhulp

‘Dit betekent voor het toezicht op de jeugdbeschermingsketen dat de inspecties niet meer optreden wanneer de oorzaken van het niet naleven van wet- en regelgeving liggen in het onvoldoende realiseren van een toereikend aanbod van jeugdbescherming en jeugdhulp', aldus de inspecties in hun brief.

Crisisplan

Ze roepen Weerwind en Van Ooijen op om hun ‘stelselverantwoordelijkheid te nemen’ en zo snel mogelijk met een goed crisisplan te komen. Dat moet ertoe leiden dat kwetsbare kinderen die ‘ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd' door de overheid worden beschermd.

Inkoopbeleid gemeenten

Volgens de inspecties faalt de overheid op dit gebied al heel lang. De bescherming van deze kinderen wordt  geregeld door de zogeheten gecertificeerde instellingen, maar die kunnen deze taak om meerdere redenen niet goed uitvoeren. Een van die redenen is dat door de rechter opgelegde behandelingen vaak niet tijdig genoeg - of helemaal niet - beschikbaar zijn. Dit heeft onder meer te maken met de wachtlijsten in de jeugdzorg en met het inkoopbeleid van gemeenten.

'Urgente actie'

Vorige week riepen onderzoekers - onder wie de Leidse hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning - minister Weerwind ook al op om direct in te grijpen. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie evalueerden zij de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. 'Noodgrepen en urgentie actie zijn noodzakelijk', zo staat in hun rapport. 

Debat

Donderdagochtend vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de jeugdbescherming. Voor die tijd komen de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie naar verwachting nog met een reactie op de noodkreet van de inspecties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie