Advertentie
sociaal / Nieuws

Sociaal domein krijgt onafhankelijke geschillencommissie

De nieuwe commissie vloeit voort uit convenant Bevorderen continuïteit Jeugdhulp.

04 december 2022
Een rood houten poppetje en een groen houten poppetje met een hand ertussen.
Shutterstock

Er komt een nieuwe Geschillencommissie sociaal domein, waarschijnlijk per 1 april 2023. De huidige is volgens de jeugdzorgsector niet onafhankelijk genoeg van gemeenten.

Unaniem

De Algemene Ledenvergadering van de VNG stemde vrijdag vrijwel unaniem (99,27 procent) in met een nieuwe Geschillencommissie sociaal domein ((GSD). Deze zal bestaan uit twee subcommissies: de eerste richt zich op inkoop en uitvoering van contracten van de Jeugdwet en de Wmo2015, de tweede op geschillen over het woonplaatsbeginsel jeugd en de landelijke toegankelijkheid van maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

Convenant

Het plan voor een nieuwe geschillencommissie vloeit voort uit het convenant Bevorderen continuïteit jeugdhulp, in 2021 gesloten tussen de VNG, de Branches gespecialiseerde zorgaanbieders jeugd (BGZJ) en het ministerie van VWS.  Deze partijen spreken hierin onder meer hun voorkeur uit voor een goede geschillenregeling boven een gang naar de rechter.

Jeugdzorgsector

De bestaande geschillenorganisaties zijn volgens de jeugdzorgsector echter niet onafhankelijk genoeg van gemeenten. Het gaat om de huidige Geschillencommissie sociaal domein en de Adviescommissie geschillen landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

Stichting

Partijen uit het convenant gaan nu samenwerken met de onafhankelijke Stichting De Geschillencommissie. Kosten zullen zij delen. De uitspraken van het nieuwe orgaan, dat naar verwachting per 1 april 2023 van start gaat, kunnen zowel bindend als 'zwaarwegend' zijn. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie