Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten meer huizen toewijzen aan daklozen

Gemeenten moeten voorrang geven aan dak- en thuislozen en ex-patiënten bij het toewijzen van woningen, vindt het kabinet.

ANP
11 mei 2022
dakloos---buiten-slapen---shutterstock-1573632154.jpg
Shutterstock

Gemeenten worden verplicht een urgentieplan te maken om bij woningtoewijzing voorrang te kunnen geven aan bepaalde doelgroepen zoals dak- en thuislozen en ex-patiënten. Als gemeenten hierin tekortschieten, bepaalt het ministerie van Binnenlandse Zaken het percentage woningen dat gemeenten voor deze groepen ter beschikking moeten stellen.

Managing Consultant Sociaal Domein

BMC
Managing Consultant Sociaal Domein

Juridisch Medewerker

JS Consultancy
Juridisch Medewerker

Urgent

Het gaat daarbij ook om bijvoorbeeld ex-gedetineerden, mensen die een zorginstelling verlaten of om mensen die vanwege medische of sociale redenen urgent een woning nodig hebben. Alle gemeenten moeten een zogeheten huisvesting- of urgentieverordening opstellen voor alle aandachtsgroepen, en voor ouderen. Dat staat in het programma Een thuis voor Iedereen dat woonminister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) namens een groot aantal andere ministeries naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Woonzorgvisie

Naast die verplichte urgentieverordening waarmee gemeenten met voorrang woningen kunnen toewijzen aan kwetsbare inwoners, moeten gemeenten ook een woonzorgvisie maken. Daaruit moet duidelijk worden wat hun woonbehoefte is, die vervolgens moet worden vertaald in een concreet woningbouwprogramma. De realisatie wordt in de gaten gehouden door BZK.

Levensbehoefte

Als gemeenten verzaken, stelt de minister voor Volkshuisvesting een norm op voor de toewijzing van woningen aan specifieke aandachtsgroepen. Dat wordt opgenomen in het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. ‘Woonruimte is een primaire levensbehoefte. Dit geldt zeker voor mensen in een kwetsbare positie die hun leven (opnieuw) moeten opbouwen. Voor mensen die extra steun nodig hebben, zullen we als overheid ons in het bijzonder moeten inspannen’, schrijft De Jonge aan de Kamer. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

René van Veen
Welke woningen moeten de gemeenten toewijzen? Heeft Hugo de Jonge niet door dat er momenteel a.g.v. het sloopbeleid van de kabinetten Rutte en vooral toenmalig minister Stef Blok -er is geen sprake meer van een tekort aan woningen- er nu een tekort aan betaalbare woningen is? En door het niet nemen van adequate maatregelen de stikstofuitstoot (o.a. door boeren=CDA, TATASteel en Schiphol/vliegen) nog steeds een grote rem is op de woningbouwplannen? m.a.w., er kan niet gebouwd worden! Dus de doelstelling van 1 mio woningen in 9 jaar gaat echt niet gehaald worden.
P. Smit
Even off-topic, ministerie belazert ons allemaal:

https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/ministerie-meette-met-twee-maten-stikstof-geen-probleem-voor-eigen-projecten-boeren-kregen-strengere-eisen
Hielco Wiersma
Leuk bedacht en zeer noodzakelijk, maar het Kabinet kan beter eerst eens zorgen dat er voldoende faciliteiten worden gecreëerd om tot woningbouw te komen. Dat het land wat dat betreft bijna op slot staat is kennelijk nog steeds niet tot Den Haag doorgedrongen.
Advertentie