Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Gemeenten verantwoordelijk voor medisch materiaal’

Zij kunnen de kosten van noodzakelijke benodigdheden declareren bij het COA, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie).

31 mei 2023
Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD) Lex van Lieshout/ANP

Bij een tekort aan noodzakelijke (medische) apparatuur zijn gemeenten verantwoordelijk voor een adequate inrichting. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) in reactie op Kamervragen. Eerder bleek dat detacheerder Arts en Specialist op tientallen crisisnoodopvanglocaties jonge, onervaren basisartsen zorg laat verlenen aan asielzoekers. Zij worden op pad gestuurd zonder benodigde middelen.

Projectleider Ruimte

Gemeente Noordwijk
Projectleider Ruimte

Business controller

JS Consultancy
Business controller

Arts & Specialist (A&S) levert naar eigen zeggen 47 artsen voor 30 crisisnoodopvanglocaties. Eind maart schreef NRC een rapportage over het verdienmodel van deze detacheerder. Hieruit blijkt dat A&S hoge prijzen rekent voor ‘noodzorg’ aan asielzoekers. Dat terwijl pas afgestudeerde artsen het moeten doen zonder bloeddrukmeters, verband, elektronische patiëntdossiers, onderzoekstafels en andere minimale vereisten. Als leverancier van personeel zegt A&S ‘niet verantwoordelijk’ te zijn voor de inrichting van de locatie of de werkplek van de arts.

Door het rijk aangedragen

Dit wordt bevestigd door Van der Burg, die daarbij laat weten dat gemeenten de inrichting van de werkplek van deze (basis)artsen zelf moeten regelen. ‘De crisisnoodopvang valt niet onder de verantwoordelijkheid van het COA maar onder de gemeenten’, zo licht de staatssecretaris toe. Zij kunnen vervolgens de kosten van de noodzakelijke materialen declareren bij het COA. Laatstgenoemde meldt dat het rijk eerder nog had toegezegd de zorg op crisisnoodopvanglocaties zelf te organiseren. A&S is nota bene door het rijk aangedragen als partij voor het bieden van zorg. 

Forse tekortkomingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde in maart al voor ‘forse tekortkomingen’ in de gezondheidszorg voor asielzoekers in de crisisnoodopvang. Van der Burg is van mening dat de toegang tot medische zorg voor asielzoekers ‘in de regel’ goed geborgd is. Dat neemt echter niet weg dat de zorgverlening in crisisnoodopvanglocaties volgens hem ‘uitdagingen’ met zich meebrengt. Samen met het COA gaat hij aan de slag met de aanbevelingen van de IGJ. Van der Burg geeft toe dat het opvangen van asielzoekers in crisisnoodopvang ‘niet ideaal is’, maar altijd nog beter is dan geen opvang.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie