Inkomensbeleid
De gemeente Den Haag heeft de groep minima die ’50 euro van Aboutaleb’ krijgt uitgebreid tot mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum, in plaats van 120 procent. Goes geeft al jaren een hogere eindejaarsuitkering aan minima. Daarmee voeren deze gemeenten inkomensbeleid, en dat mag niet van het Rijk.
Gemeenten trotseren Rijk met eindejaarsuitkering
Verschillende gemeenten kennen onterecht een extra eindejaarsuitkering toe aan minima. Gemeentelijk inkomensbeleid is immers verboden.
Melding
Gemeenten kunnen specifieke groepen, zoals chronisch zieken of gezinnen met schoolgaande kinderen, een extra uitkering bieden. Maar alle minima een extraatje geven mag niet. Inkomensbeleid is voorbehouden aan het Rijk, zegt het ministerie. De inspectie voor Werk en Inkomen spreekt van ‘rechtsongelijkheid’ als gemeenten hun minima een extra eindejaarsuitkering geven, boven op de 50 euro per gezin die het Rijk beschikbaar stelt. De inspectie geeft volgens Stolk ‘signalen’ over ongeoorloofde uitkeringen door aan de bewindsman. ‘Het is aan de staatsecretaris of minister of er met zo’n melding iets wordt gedaan.’
Trotseren
De gemeente Westerveld heeft al eerder aangegeven de regelgeving te trotseren en ‘gewoon’ een extra uitkering te doen. Goes kent al jaren een eigen eindejaarsuitkering voor alle minima, bevestigt Jaap Schipper, hoofd sector maatschappelijke ontwikkeling. ‘Wij geven 50 euro per individu, dus een gezin krijgt bij ons het dubbele van Aboutaleb,’ zegt Schipper. Hij meent dat dit ‘sterke sociale beleid’ toegestaan is.
Twee maten
Ook de gemeente Best overweegt een extra eindejaarsuitkering aan al haar minima te geven. Wethouder Leo Bischops van sociale zaken was niet op de hoogte van het verbod daarop maar zegt zich niet ‘zonder meer’ bij zo’n verbod neer te leggen. ‘Wij mogen wel als uitgifteloket 50 euro geven van Aboutaleb, maar niet zelf iets doen als wij dat willen. Dat vind ik meten met twee maten,’ zegt Bischops.
Kolengeld
De gemeente Den Haag kent de landelijk vastgestelde eenmalige eindejaarsuitkering van 50 euro ruimhartiger toe. ‘In Den Haag hebben we net besloten ook de groep die net iets meer verdient in aanmerking te laten komen voor allerlei voorzieningen die de armoede moeten tegengaan. Daarom leg ik er geld bij en mik ik met dit ‘kolengeld’ op iedereen die tot 130 procent van de bijstand heeft’, aldus wethouder Kool op de website.
Uitvoering
In een schriftelijke reactie op het mogelijk ongeoorloofde karakter van dit raadsbesluit, zegt de Haagse wethouder Henk Kool: ‘Het is geen principiële kwestie, maar een uitvoeringskwestie.’ De grens van 130 procent gebruikt Den Haag vaker. ‘Als de minister mij dit verbiedt, heb ik een groot probleem met de uitvoering. Dan moet ik die groep zien te achterhalen en dat maakt de uitvoeringskosten dus heel hoog. Daar heeft niemand wat bij te winnen. Daarom geloof ik niet dat de minister, met de nieuwe staatssecretaris aan zijn zijde, daar een groot probleem van zal gaan maken.’
Lees meer:
Westerveld mag sociale gezicht niet laten zien 19.11.08
Site berekent recht op extra 50 euro 06.11.08
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een gemiezemous en gezeur. Een goed voorbeeld van waarmee de lagere overheid zich druk maakt.
gutteguttegut mogen de gemeentes geen inkomenspolitiek bedrijven? Misschien moet Minister Bos de voedselbanken eerst financieel gaan ondersteunen. Ik vernam uit betrouwbare bron dat die nogal krap bij kas zitten.