Gemeenten strenger met toelating tot voorzieningen
Een flink deel van de gemeenten wordt strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen vanwege een tekort aan geld voor het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand.
Een flink deel van de gemeenten wordt strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen vanwege een tekort aan geld voor het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand. Bijna alle gemeenten kampen met zo’n geldtekort. Dat meldt EenVandaag na onderzoek samen met onderzoeksplatform Investico en de Groene Amsterdammer.
Jeugdzorg en bijstand
Aan het onderzoek deden wethouders en ambtenaren uit 151 gemeenten mee. Negen op de tien geven aan dat hun gemeente kampt met tekorten voor het sociaal domein. Het gaat dan met name om gemeentelijke taken op het gebied van jeugdzorg, opvang en bijstand. Daardoor heeft of overweegt de helft van de deelnemende gemeenten met een tekort een strenger toelatingsbeleid voor sociale- en zorgvoorzieningen.
Vergoeding
Sinds de decentralisatie in 2015 hebben gemeenten veel zorgtaken van het Rijk overgenomen. Zo zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor beschermd wonen en jeugdzorg. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van het Rijk, maar die is volgens veel deelnemers niet toereikend genoeg.
Niet sluitend
Van de gemeenten die in het onderzoek stellen te weinig geld te hebben, zegt 86 procent de afgelopen jaren genoodzaakt te zijn geweest om de eigen reserves aan te spreken om dit gat op te vullen. Daarnaast zijn er gemeenten die een niet sluitende begroting hebben ingediend.
Gemeentegrenzen
Vier op de tien deelnemende wethouders en ambtenaren zeggen bovendien dat ze strenger zijn in het toelaten van mensen van buiten de gemeenten tot hun voorzieningen. Situaties waarbij mensen zorg moeten ontvangen buiten de gemeentegrenzen zorgen vaak voor discussies tussen gemeenten over wie financieel verantwoordelijk is.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.