Advertentie
sociaal / Nieuws

Voorwaarden kwijtschelding belastingen strenger dan nodig

Een vermogensgrens van 1775 euro is in de praktijk veel te laag, aldus schuldenexpert André Moerman.

25 januari 2023
spaarvarken-arm-bijstand.jpg

Sinds vorig jaar kunnen gemeenten de voorwaarden voor kwijtschelding van lokale belastingen verruimen. Maar meer dan de helft van de gemeenten heeft dat nog niet gedaan, blijkt uit een enquête van NOS.

Strenger

Daarmee zijn veel gemeenten dus strenger dan nodig voor hun inwoners met een kleine portemonnee, concludeert NOS. Gemeenten mogen sinds vorig jaar de vermogensgrens voor vrijstelling van lokale belastingen verhogen. Voor een alleenstaande was die grens voorheen 1775 euro, nu is dat 3275.

Consequenties

Maar ruim de helft van de gemeenten die NOS ondervroeg, hanteert die hogere grens nog niet. Wel is een groot deel van de gemeenten van plan om vanaf dit jaar de hogere grens in te voeren. Andere gemeenten willen eerst uitzoeken wat de financiële consequenties daarvan zijn.

Buffer opbouwen

Een vermogensgrens van 1775 euro is in de praktijk veel te laag, meldde schuldenexpert André Moerman vorig jaar op zijn website Schuldinfo.nl. 'Een buffer opbouwen om een eventuele tegenslag op te vangen, zoals een kapotte wasmachine of een hoge energierekening, wordt afgestraft.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Kwijtschelding van lokale belastingen is een slechte methode omdat dit de belastingen van andere burgers onevenredig verhoogd en kosten onvoldoende zichtbaar maakt. Gemeenten met een bovengemiddeld aantal armlastige burgers worden via deze methodiek extra geraakt. Een betere methode is om deze kwijtscheldingen via de participatiewetgeving af te wikkelen en zichtbaar te maken. Via de loon- en inkomstenbelasting kunnen deze lasten dan op landelijk niveau eerlijker worden verdeeld. Maak kosten lokaal zichtbaar en zorg dus via het landelijk niveau voor een eerlijke verdeling van de lasten van kwijtscheldingen.
Advertentie