Advertentie
sociaal / Nieuws

Schouten: uitkeren energietoeslag kan beginnen

‘Ik vind het belangrijk dat gemeenten deze huishoudens nu snel lucht kunnen bieden’, aldus minister Schouten.

15 maart 2022
verwarming
Shutterstock

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid (ChristenUnie) geeft gemeenten groen licht om te beginnen met het uitkeren van de energietoeslag van zo’n 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen. De wetswijziging moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden behandeld, maar omdat veel mensen nu al kampen met hoge rekeningen, hoeven gemeenten daar niet op te wachten.

Tegemoetkoming

De wetswijziging, die minister Schouten vandaag bij de Tweede Kamer indient, zorgt ervoor dat zo’n 800.000 huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige tegemoetkoming krijgen om de stijging van de energierekening te dempen.

Snel lucht bieden

‘Voor veel huishoudens met een kleine beurs is de nood hoog door de gestegen energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp’, licht Schouten toe. ‘Ik vind het belangrijk dat gemeenten deze huishoudens nu snel lucht kunnen bieden.’ Daarom mogen gemeenten, vooruitlopend op de nieuwe wet, alvast beginnen met het uitkeren van de toeslag.

Belastingdienst

Dat gemeenten niet op de formele wetswijziging hoeven te wachten, was ook een wens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Sommige gemeenten waren er zelfs al mee begonnen. De VNG wilde overigens aanvankelijk liever dat de Belastingdienst de regeling zou uitvoeren, gekoppeld aan de huur- of zorgtoeslag. Maar dat was volgens het rijk niet mogelijk.

Hard geraakt

Het ging in eerste instantie om een bedrag van zo’n 200 euro per huishouden, maar afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat het bedrag verviervoudigd wordt, tot 800 euro. De wethouders van de vier grote steden gaven eerder al aan dat de 200 euro ontoereikend was, en pleitte voor een toeslag van 1000 euro. Inwoners met lage inkomens worden hard geraakt, schreven de G4-wethouders aan het kabinet. ‘Zij hebben veel vaker een flexibel energietarief, wonen vaker in slecht geïsoleerde huizen en besteedden al een veel groter deel van hun inkomen aan energie, voordat de prijzen explodeerden.’ 

Zelf melden

De energietoeslag gaat in ieder geval naar alle huishoudens die rondkomen van een minimumuitkering, zoals de bijstand. Daarnaast is de regeling ook bedoeld voor andere groepen met een laag inkomen, zoals AOW’ers zonder aanvullend pensioen of werkende armen. Deze groepen kunnen zich zelf melden bij de gemeente.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is -ook voor de ontvangers van de energietoeslagen- belangrijk om de toegekende bedragen niet eenmalig te ontvangen, maar -net als de energierekeningen- maandelijks. Dat kan/zal in een later stadium extra betalingsproblemen voorkomen. Het is als Overheid in ieder geval noodzakelijk om daarover na te denken.
Advertentie