Advertentie
sociaal / Nieuws

Green Deal moet scholen energielabel bezorgen

De meeste scholen hebben geen energielabel. Een Green Deal tussen scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, het rijk en gemeenten moet ervoor zorgen dat scholen sneller verduurzamen en in 2030 allemaal gemiddeld energielabel A hebben.

13 november 2014

Slechts 7 procent van de scholen heeft een energielabel en dan ook nog hooguit op C-niveau. Met de Green Deal Verduurzaming Scholen Leerlingen willen gemeenten, rijk en scholen in het basis- en voortgezet onderwijs daar verandering in brengen.

Alle scholen naar energielabel A
Leerlingen en leraren hebben recht op een frisse school en een betere en duurzame leer- en werkomgeving, maar veel scholen voldoen daar nog niet aan. De Green Deal is bedoeld om schoolbesturen te ondersteunen bij hun ambities om energie te besparen en de kwaliteit van het binnenmilieu op scholen te verbeteren. Met de Deal willen de ondertekenaars dat in 2030 alle schoolgebouwen gemiddeld energielabel A hebben. Dat het aantal scholen met een energielabel nu zo laag is, komt doordat er weinig aandacht voor is geweest, aldus VNG-woordvoerder Caspar Itz. ‘En het is niet verplicht.’

Vraag en aanbod afstemmen
De VNG en cs. willen dat het standaard wordt om een energielabel aan te vragen. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen moet verduurzaming sneller en goedkoper worden. ‘Er is veel vraag bij scholen naar aanpassingen, maar weinig kennis van deze complexe materie. Met welke partijen moet je om tafel? Welke vragen moet je stellen? De Deal ondersteunt hen daarbij.’ Dat geldt ook voor de aanbieders die vaak een gebrek aan kennis hebben over de technische mogelijkheden in scholen om goed te kunnen offreren. Dat de Deal nu pas tot stand komt en niet eerder is omdat nu technisch meer mogelijk is. ‘Daarbij gaf het Energieakkoord een extra drive.’ Met nieuwbouw is meer mogelijk voor minder kosten dan met terugwerkende kracht gebouwen verduurzamen. ‘Je doet dan datgene wat het meest duurzaam en gezond is’, aldus Itz.

Gemeente houdt vinger in pap
Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor aanpassingen en buitenonderhoud aan schoolgebouwen en per 1 januari 2015 beheren zij ook het budget hiervoor. Voorheen deed de gemeente dat. Maar de gemeente speelt straks niet alleen een adviserende rol. Itz: ‘De gemeente blijft verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding. Ook blijft de gemeente eigenaar van het gebouw, waardoor zij de school kan blijven aanspreken op kwaliteit. Verder is de gemeente verantwoordelijk voor het woon- en leefklimaat in de wijk waarin de school een belangrijke rol speelt en ze is verantwoordelijk voor het handhaven van de wet Milieubeheer, waarvoor zij vooral grote scholen aanspreken op duurzame maatregelen die ze binnen vijf jaar moeten terugverdienen.’ In januari zullen de ondertekenaars de in gang gezette acties voor de periode 2015-2017 presenteren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Geen labels maar maatregelen.
Advertentie