Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten laaiend op weigerachtige Belastingdienst

Gemeenten willen gedupeerden van de toeslagenaffaire per direct (financieel) ondersteunen als zij, door toedoen van de Belastingdienst, in…

Gemeenten willen gedupeerden van de toeslagenaffaire te hulp schieten. Ze willen hen per direct (financieel) ondersteunen als zij, door toedoen van de Belastingdienst, in de problemen zijn gekomen. De Belastingdienst moet deze kosten wel vergoeden. Dat weigert de Belastingdienst, stelt wethouder Peter Heijkoop van Dordrecht (werk en inkomen, zorg, CDA), namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ontdaan

Hij is ontdaan en teleurgesteld in de weigerachtige houding van de Belastingdienst. ‘Ik begrijp het echt niet. De Belastingdienst neemt haar verantwoordelijkheid niet.’ Zeker 22.000 mensen, maar mogelijk nog meer, zijn de dupe van een falende Belastingdienst, stelt Heijkoop. De Belastingdienst heeft, zoals bekend, grote fouten gemaakt met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Daardoor zijn duizenden mensen in zware financiële problemen gekomen. Zij moeten ten eerste zo snel mogelijk door het rijk worden gecompenseerd. Naar schatting een derde van alle gedupeerden heeft aanvullende ondersteuning nodig, aldus Heijkoop.

 

Hulp bij schulden

Die kunnen gemeenten in principe bieden. Zij hebben tot 100 miljoen euro nodig om de gedupeerden goed te kunnen helpen. ‘Het gaat onder meer om hulp bij schulden, het vinden van nieuw werk of een andere woning omdat mensen hun huis zijn kwijtgeraakt. Het gaat om hulp aan kinderen die getraumatiseerd zijn door de gespannen verhoudingen in een gezin, bewindvoering, om maatschappelijke begeleiding. Hulp die nodig is omdat de Belastingdienst heeft gefaald. Wij kunnen die hulp geven, maar dan moet de Belastingdienst die kosten wel betalen’, aldus Heijkoop.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ellende

De Belastingdienst vindt de gemeenten die hulp moeten betalen, aldus de wethouder. ‘We willen het leven van de gedupeerden zo snel mogelijk op de rit krijgen en we hoeven er geen euro aan over te houden. Maar dit kunnen we er niet even bij doen. Deze ellende is door de Belastingdienst veroorzaakt’, benadrukt Heijkoop. Donderdag staat er een bestuurlijk overleg met het ministerie van Financiën op de agenda. Heijkoop heeft er een hard hoofd in. ‘Er zit geen schot in de zaak.’

 

Nieuw voorstel

Het ministerie van Financiën is verbaasd over de uitspraken van de VNG, zo laat het ministerie in een schriftelijke verklaring weten. ‘Met verschillende grote gemeenten werken we al goed samen om gedupeerde ouders uit de problemen te helpen. We voeren momenteel overleg met de VNG om afspraken te maken over deze samenwerking. Eind vorige week hebben we een nieuw voorstel hiervoor gedaan. Daarover spreken we donderdag met bestuurders van de VNG. We hopen dat we in dat gesprek goede stappen zetten, zodat we overal in het land gezamenlijk kunnen werken aan het oplossen van de problemen van gedupeerde ouders.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter

Het Ministerie van Financiën blijkt voor de zoveelste keer op een andere, geheel eigen, golflengte te zitten dan de rest van de samenleving.

Op 23 september 2020, 19:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in