Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeente Duiven werkt fraude in de hand'

De gemeente Duiven heeft de grootschalige fraude deels aan zichzelf te danken. Het autorisatieproces was fraudegevoelig. Ook de accountant, die eerder een verklaring van rechtmatigheid gaf, heeft laakbaar gehandeld door hier niet op te wijzen. Dat meent VVD-fractieleider Paul Verhoef, die zelf bij een accountantskantoor heeft gewerkt.

20 maart 2009

Fraude
December 2007 schorste de gemeente Duiven een ambtenaar op ernstige verdenking van fraude. Deze week werd duidelijk dat er voor 380 duizend euro fraude is gepleegd. Uit het rapport van forensisch accountants van Deloitte blijkt dat er vanaf begin 2004 tot eind 2008 is gefraudeerd.

 

Geen autorisatie
Het autorisatieproces binnen een gemeente is normaliter geen onderwerp voor een raadslid, merkt VVD-fractieleider Paul Verhoef op. Maar de oud-medewerker van een accountantskantoor schrok zich rot toen hij in het rapport van Deloitte zag hoe het systeem van autorisatie in Duiven is vormgegeven. ‘De originele bonnen werden aan een boekingsformulier geniet zonder dat er een stempel op kwam. Dat is wel erg fraudegevoelig. Dat is geen systeem van autorisatie,’ meent Verhoef.

 

‘Gemakkelijke kritiek’
Burgemeester Henk Zomerdijk noemt de kritiek van Verhoef ‘wel erg gemakkelijk’. Volgens hem is het niet zo dat de autorisatiesystematiek de fraude in de hand heeft gewerkt. ‘De wijze waarop wij hebben geadministreerd, verschilt niet van andere gemeenten. Die kritiek zou betekenen dat alle gemeenten het verkeerd doen.’

 

Accountant
Verhoef heeft aan de burgemeester gevraagd om contact op te nemen met de NIVRA, de branchevereniging van accountants. Volgens Verhoef heeft ook de accountant een steekje laten vallen door niet te waarschuwen voor de zwakke, want fraudegevoelige administratie. ‘Die accountant had moeten waarschuwen. Je hoeft geen registeraccountant te zijn om in te zien dat die systematiek fraudegevoelig is. Dus dan moet je of extra controle adviseren of een andere systematiek aanbevelen.’ Burgemeester Zomerdijk is door de NIVRA terugverwezen naar zijn huisaccountant, Delloite. Zomerdijk heeft alle vertrouwen in Delloite, te meer omdat die ‘voor heel veel gemeenten de accountant is’.

 

Vertrouwen
Marjolein Snaas, fractievoorzitter van coalitiepartij GroenLinks, verwijt Verhoef ‘gemakkelijk scoren, achteraf’. Ook fractievoorzitter Cremer van Gemeente-Belangen onderschrijft de stelling van de burgemeester dat je deze fraude nooit had kunnen voorkomen. ‘Je kunt het proberen dicht te timmeren en het is goed om verbeteringen door te voeren door bijvoorbeeld boekingsstempels op de originele facturen te zetten, maar als iemand echt wil frauderen zal dat toch lukken.’ Cremer wijst ook op het belang van ‘vertrouwen in je mensen’ omdat anders de ambtelijke organisatie niet kan werken. Ook burgemeester Zomerdijk wijst op het noodzakelijke evenwicht tussen vertrouwen en preventie. Voor de zomer komt het college met een verbeterplan.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie