Advertentie
sociaal / Nieuws

Bant zit niet te wachten op aanmeldcentrum

De gemeente Noordoostpolder ziet niet te wachten op een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant.

ANP
06 juli 2022
Asiel Ter Apel
Asielzoekers worden van hot naar her gestuurd omdat AZC Ter Apel vol zit. Marcel van den Bergh/ANP

Het plan voor een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant is ‘niet wenselijk’, laat de gemeente Noordoostpolder weten, waartoe de plaats in Flevoland behoort. ‘We gaan het plan met de gemeenteraad bekijken en een standpunt innemen. Maar we merken bij de inwoners veel weerstand tegen extra vluchtelingen in de omgeving’, vertelt een woordvoerster van de gemeente.

Luttelgeest

‘We vangen al sinds jaar en dag duizend vluchtelingen op in het bestaande asielzoekerscentrum in Luttelgeest’, zegt de woordvoerster. ‘Toen we eerder aan inwoners van onze gemeente vroegen of er ruimte was voor meer vluchtelingen lieten zij weten dit niet te willen.’ Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente een standpunt zal innemen over het aanmeldcentrum voor asielzoekers. De woordvoerster zegt dat de gemeenteraad het belangrijk vindt om de mening van de inwoners mee te nemen. ‘We willen naar alle partijen luisteren.’

Kansrijk

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) meldde eerder woensdag aan de Kamer dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Bant als ‘kansrijke locatie’ in beeld heeft. Een nieuw centrum daar zou de druk op de bestaande locatie in Ter Apel moeten verlichten. Nu moeten alle asielzoekers zich daar aanmelden.

Verzoek

Wel benadrukte de staatssecretaris dat de realisatie van een aanmeldcentrum in Bant ‘valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder’. Het COA heeft de kavel gekocht en een formeel verzoek ingediend voor de realisatie van de aanmeldlocatie. De komst van het centrum zal nu in de lokale politiek worden besproken. De verwachting van het kabinet is dat het nog een maand of twee duurt voordat het centrum opereert. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Asielbeleid levert amper bijdrage aan het mondiale vluchtelingenvraagstuk, is niet toekomstbestendig en heeft te veel bijwerkingen. De belangrijkste bijwerking is dat 60% GEEN status krijgt en vrijwel NOOIT wordt teruggestuurd. Dit verklaart het verzet van gemeenten en bevolking: landelijke overheid, kom met een geloofwaardig vluchtelingenbeleid. Stel ieder jaar vast hoeveel vluchtelingen je wil hebben en ga die daar zelf halen. Maar stop met een aanvraagloket waar mensen zich fysiek moeten melden. Het is lamlendigheid, blindheid en stompzinnigheid van de landelijke politiek die er niet in slaagt om ook maar op één dossier in dit land een visie te hebben die de weerstand tegen dit nieuwe aanvraagloket opwekt. Het is niet weerzin tegen vluchtelingen. Het is niet de onwil om iets te willen betekenen voor vluchtelingen. Het is de weerzin tegen een zinloos systeem dat draait om de instandhouding van het “asielrecht”, iets wat alleen te zien is als een instrument om iets te doen aan het vluchtelingenvraagstuk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Nogal merkwaardig dat de staatssecretaris de aankoop van grond in deze gemeente aankondigt, terwijl de gemeente zelf geen voorstander is van de bouw van een nieuw aanmeldcentrum. Heeft er dan geen vooroverleg met deze gemeente plaatsgevonden? Nu er nog steeds geen Noodwetgeving is lijkt de aankoop of aankondiging daarvan bovendien in tijd gezien nogal voorbarig. De aankoop lijkt te passen in het rijtje: verplaatsing militairen naar Zeeland, de aanleg en het niet gebruiken van het vliegveld Lelystad etc. etc.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie