Advertentie
sociaal / Nieuws

Onrust en onduidelijkheid rondom akkoord illegalen

'Dit akkoord lost onze problemen niet op. Er is nog zoveel onduidelijk', reageert Ferd Crone, voorzitter van het stedennetwerk G32 en burgemeester van Leeuwarden, op het illegalenakkoord van het kabinet. Het kabinet wil de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen concentreren in vijf grote steden. Andere lokale opvangvoorzieningen moeten dicht.

23 april 2015

Boete of vergoeding?
Gemeenten die straks toch opvang blijven verzorgen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers. Crone begrijpt uit het akkoord dat lokale opvang toch mogelijk blijft. Burgemeesters moeten altijd in individuele gevallen noodopvang kunnen bieden. 'Wat wordt het nu, een boete of een vergoeding?', vraagt Crone zich af. De Raad van State buigt zich volgende maand over de opvang van illegalen. Tot die tijd krijgen de gemeenten geld voor de noodopvang.

Crone wil zo snel mogelijk om tafel met het kabinet om om alle onduidelijkheden weg te nemen.


Niet op straat
Ondertussen hebben veel gemeenten aangegeven niet van plan zijn de opvang te sluiten. Uit Arnhem, Groningen, Leiden en Deventer komen kritische geluiden over het akkoord. In Arnhem blijft een bed-bad-en broodregeling, zo meldt het stadsbestuur. Een raadsmeerderheid van Utrecht meldde vast te blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. 'Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.', aldus GroenLinks. De Nijmeegse collegepartij PvdA twitterde 'Wij blijven knokken voor goede opvang: Iedereen verdient op z'n minst een bed, bad en brood'.

Verdrietig

De gemeenteraad van Eindhoven is ook kritisch. Coalitiepartij GroenLinks wil bijvoorbeeld weten wat er gebeurt met mensen zonder papieren. Fractievoorzitter Renate Richters ,,wordt er verdrietig van''. De VVD vraagt zich af hoeveel uitgeprocedeerden er naar de stad komen. 'Een forse toename ligt immers in de lijn der verwachting.' Ko Jansen van de ChristenUnie noemt het plan 'kaal, kortzichtig en kansloos'. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie