Friesland wil bedrijventerreinen naar Engels model
Bedrijventerreinen in Friesland zouden meer naar Engels model moeten worden opgezet: meer functies als bijvoorbeeld kinderopvang en een betere inpassing in het landschap zullen tegenstanders van eventuele nieuwe terreinen mogelijk de wind uit de zeilen nemen.
Minder klassiek
Dat is de les die een delegatie van Friese bestuurders heeft geleerd van een recent bezoek aan Engeland, alwaar een aantal terreinen in de buurt van Londen en Oxford werd bekeken. ‘Het ging erom inspiratie op te doen. In Nederland is de inrichting van bedrijfsterreinen nogal klassiek. De Engelse terreinen gelden als voorbeeld van hoe het beter kan’, aldus woordvoerder Matthé ten Wolde namens gedeputeerde Galema van Friesland. Galema was één van de initiatiefnemers van de reis.
Meanderende beekjes
Het viel hem op dat de terreinen in Engeland niet alleen een mix van sociale functies bevatten, maar op de mooiste plekken worden gerealiseerd. Er is veelal kinderopvang en werknemers kunnen daar in de pauze of ’s avonds langs meanderende beekjes wandelen, zo was de delegatie gebleken. Een voorbeeld voor Nederland?
Natuurgebieden
Wel wat functies betreft, natuurlijk niet wat het bouwen langs meanderende beekjes betreft, zo haast Ten Wolde zich te verzekeren. ‘Het gaat meer om de discussie. Als je een terrein goed inpast in het landschap, dan wordt het project al snel minder omstreden dan nu soms het geval is. Maar we willen zeker niet gaan bouwen in onze natuurgebieden’.
Blokkendozen
Met name met de inrichting is veel te winnen, aldus de provinciewoordvoerder. ‘Bij ons staan de blokkendozen over het hele terrein. Vervang je die langs de randen door lagere gebouwen of zelfs woningen, dan heb je al een hele andere inpassing’.
Op de schop
In Friesland gaat de komende jaren ter waarde van 35 miljoen euro bijna 500 hectare bedrijventerrein op de schop. Het gaat vooral om het moderniseren van bestaande locaties, maar langs de weg Leeuwarden-Dokkum staat een nieuw terrein gepland. ‘Dit project kent nogal wat tegenstanders uit de milieuhoek. Mogelijk kan de in Engeland opgedane inspiratie hier deels uitkomst bieden’, hoopt Ten Wolde.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kom dit met enige regelmaat tegen. De beleidsambtenaren vooral in het haagse "weten" niet wat er operationeel gebied gebeurd met hun voorstellen en of ze wel 'werkbaar" zijn. De provinciale en lokale wet en regelgeving zijn daar derivaten van!