Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV: ‘VNG, stop met dwarsbomen cao Participatiewet’

Er moet een landelijke cao komen voor de Participatiewet, vindt FNV Overheid. De vakbond roept gemeenten op om dit bij de VNG op de agenda te zetten. Onderhandelingen over zo’n cao worden nu nog geblokkeerd door een VNG-resolutie uit 2013.

24 oktober 2017

Er moet een landelijke cao komen voor de Participatiewet, vindt FNV Overheid. De vakbond roept gemeenten op om dit bij de VNG op de agenda te zetten. Onderhandelingen over zo’n cao worden nu nog geblokkeerd door een VNG-resolutie uit 2013.

‘Werken moet lonen’

Peter Wiechmann, bestuurder bij FNV-overheid: ‘De arbeidsvoorwaarden voor de groep die werkzaam is onder de participatiewet, zijn nu nog plaatselijk geregeld of helemaal niet geregeld. Het grootste probleem is dat er geen landelijke afspraken zijn over het loon. Veel betrokkenen werken deeltijd en komen maar net boven het bijstandsniveau uit. Zij lopen dan het risico om toeslagen kwijt te raken. Kortom, het credo ‘werken moet lonen’ gaat voor deze mensen niet op’, aldus de vakbondsman. ‘Ook is er voor deze mensen nog bijna alleen maar flexwerk. Daarin zien wij graag verandering.’ Wiechmann wijst er op dat ook over pensioenen, verlof en reiskostenvergoeding nog geen landelijke afspraken zijn. De FNV-bestuurder zegt  regelmatig signalen op te vangen van gemeenten die op een cao voor de participatiewet wachten. ‘Wij zouden daarom ook tegen alle gemeenten willen zeggen: beken kleur.’

Vergadering

Alle wethouders van sociale zaken en werk en inkomen hebben van de FNV een brief ontvangen. Daarin worden opgeroepen zij om het gebrek aan landelijke arbeidsvoorwaarden voor werknemers in het beschut werk en de garantiebanen aan te kaarten bij de VNG. Die nam in 2013 (uit ontevredenheid met het sociaal akkoord waarbij de gemeenten niet werden betrokken) een resolutie aan waarin zij zich onder meer verzet tegen een afzonderlijke landelijke cao voor de onderkant van de arbeidsmarkt. FNV wil dat die resolutie bij de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG op 1 december van tafel gaat.

Verkenner

VNG-woordvoerder Edward Ernst kan nog niet zeggen hoe waarschijnlijk het is dat de desbetreffende resolutie geschrapt wordt. ‘Daar is extern verkenner Roel Bekker momenteel mee bezig. Hij inventariseert hoe gemeenten hier in staan, en zal zijn advies op 1 december voorleggen aan de leden.’ Aanleiding voor die verkenning was volgens Ernst dat er ook bij de VNG geluiden klinken van gemeenten die graag een landelijke regeling willen.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk van Rijen / secretaris Wmo-raad
Als 'bij-werknemers' zijn burgers met de Participatiewet vaak gedoemd in een zoethouden-constructie te belanden. Alles wat helpt om hen (meer) structureel perspectief voor het verdere leven te geven zou ook door de VNG dienen te worden nagestreefd.
Advertentie