Overslaan en naar de inhoud gaan

Flevoland verbaasd over werkloosheidscijfers ING

Flevoland heeft volgend jaar de hoogste werkloosheidscijfers en gaat daarmee voorbij ‘koploper’ Groningen, zo becijfert althans het ING…

Vergrijzing
Volgens de cijfers van het ING Economisch Bureau zou het werkloosheidscijfer in Flevoland stijgen van 5,5 procent naar 7,7 procent. In de meeste andere provincies daalt de werkloosheid ook niet door de recessie. Uitzonderingen vormen de noordelijke provincies waar wel een lichte daling te verwachten valt door de vergrijzing en de daaruit voortvloeiende vraag naar extra personeel in de zorg.

Substantieel
Andries Greiner, woordvoerder van de provincie Flevoland, noemt de cijfers van ING ‘verbazingwekkend.’ Wij zien juist een lichte daling in de werkloosheidscijfers. Vorig jaar was dat met 500 personen, wat voor een provincie van onze grootte heel substantieel is. Bovendien hebben we een innovatiestraat. Met geld uit Europese en eigen middelen stimuleren we bedrijven die technische of milieu innovatie laten zien.’

Groeiprovincie
‘Natuurlijk kampen we wel met problemen,’ zegt Greiner. ‘Zo hebben we al jaren stevige infra-problemen en stagneert ook hier de woningbouw. Dat is natuurlijk voor een groeiprovincie als Flevoland lastig. Wij delen echter de mening van ING niet, daarvoor zie ik te veel activiteit. Bijvoorbeeld in de toerisme en recreatiesector, met zes procent groei. Volgens onze cijfers blijft de werkloosheid afnemen.’

Variabelen
Volgens Greinen zijn de cijfers van ING tot stand gekomen met een wiskundig programma en ontstaan de verschillende visies omdat ‘ING alleen uitgaat van statistiek en dat is te kort door de bocht. De mogelijke variabelen hebben ze niet.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Baars

De cijfers van de ING zijn op zichzelf juist. Men kijkt misschien alleen niet verder dan de neus lang is.
De werkloosheid (in % van de werkende beroepsbevolking) in Flevoland is op dit moment al ruim hoger dan in Nederland, nl. 5.6% voor Nederland en 7.5% voor Flevoland. Maar zulke percentages zeggen dan eigenlijk nog steeds weinig van de werkelijkheid.
Allereerst is Flevoland een groeiprovincie. In de afgelopen 10 jaar nam bv. de bevolking toe met ruim 22%. In Nederland was die toename slechts 4.5%. In Flevoland wonen gemiddeld meer jongere mensen. Bijna 29% van de inwoners is jonger dan 20 jaar. In Nederland is dat ruim 23%. Misschien logisch dat de jeugdwerkloosheid dan ook een beetje hoger ligt.
Een belangrijk deel van de Flevolandse beroepsbevolking is voor werk afhankelijk van werk "buiten de provincie". Niet voor niets werkt 48% van de Flevolanders buiten Flevoland (pendelonderzoek 2007). In Almere was in 2007 dat percentage zelfs bijna 60%.
Daarbij bied Flevoland haar beroepsbevolking (te) weinig werk. Omgerekend zijn er in Flevoland per 100 mensen van 15-65 jaar, slechts 66 banen. In Nederland ligt dat cijfer op 104 banen.
Wat de ING doet is Flevoland op zich beschouwen, dat, terwijl elk deel van Flevoland een eigen karakter heeft en zich met dat karakter vaak richt op het gebied dat dichtbij en over de Flevolandse grenzen ligt. Zoals Almere zich richt op de Randstad en Emmeloord zich richt op Overijssel en Friesland. Het is daarom niet reëel om zulke cijfers als feiten te presenteren, zonder ze verder te preciseren.
Laten we wel zijn. Flevoland is ook een woonprovincie. Mensen komen hier, vanwege het bijzondere woningaanbod, met graagte wonen en blijven dan werken bij het bedrijf waar men al (jaren) werken. Maar de huisgenoten die meeverhuizen, gaan zich dan richten op de Flevolandse arbeidsmarkt. Vaak schrijven ze zich dan in als werkeloze werkzoekende in Flevoland en na een kort baantje via een uitzendbureau tellen ze in de werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek mee.
Dat geld bijvoorbeeld voor meeverhuizende vrouwen die er graag wat bij doen, maar vanwege schoolgaande kinderen niet al te ver van huis kunnen werken. Zij stoten op het feit dat Flevoland (te) weinig arbeidsplaatsen heeft.
En wat te denken van het bedrijf dat wordt aangetrokken en zich na goede argumenten vestigt in Flevoland. Uiteraard worden dan vele “oude” werknemers meegenomen. Immers het wonen in Flevoland is prettig. Die werknemers hebben dan gezinsleden die zich ofwel op de Flevolandse arbeidsmarkt, of onderwijsmarkt gaan roeren en krijgen dan zeker te maken met alle Flevolandse beperkingen. In feite neemt de werkloosheid na het aantrekken van zo’n bedrijf dus toe.
Groeien heeft een prijs. Door groei, vooral als die heftig is, wordt onevenwichtigheid in het voorzieningenniveau, waaronder de werkgelegenheid, blootgelegd en benadrukt.
De ING zou daarom alle facetten van de Flevolandse situatie moeten benadrukken en met name de arbeidsmarkt eveneens vanuit “een groeiend Flevoland” kunnen beschouwen. In dat licht komen de inspanningen die Flevoland verricht om de discrepanties op de arbeidsmarkt op te lossen dan ook beter tot hun recht. Dat is beter dan alleen uit te gaan van een stijf statistisch programma.

Op 7 september 2010, 17:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in