Advertentie
sociaal / Nieuws

Energietransitie vraagt vooral om handen

De energiesector komt tienduizenden mensen tekort om de steeds grotere hoeveelheid werk uit te voeren. Om alle toekomstige plannen uit te voeren moeten netwerk- en installatiebedrijven alle zeilen bijzetten om nieuwe mensen te vinden.

02 februari 2021
shutterstock-373393660.jpg

De energiesector komt tienduizenden mensen tekort om de steeds grotere hoeveelheid werk uit te voeren. Om alle toekomstige plannen uit te voeren moeten netwerk- en installatiebedrijven alle zeilen bijzetten om nieuwe mensen te vinden.

Doelen

Uit de inventarisatie van de energiestrategieën door het PBL blijkt dat er nog veel problemen moeten worden opgelost voordat de doelen van de energietransitie in 2030 worden gehaald. Maar ook als alle technische en inhoudelijke hordes zijn genomen, blijft nog een probleem over: wie gaat al die zonneparken, windturbines en stroomnetwerken eigenlijk aanleggen?

 

Netwerk

Voor de realisatie van het toekomstige elektriciteitsnetwerk, dat de opgewekte stroom van al die windturbines en zonnepanelen naar afnemers moet brengen, zijn nog duizenden mensen nodig. En dat tekort is heel breed, zegt woordvoerder Peter Hofland van netwerkbedrijf Alliander. ‘We zijn op zoek naar technici op mbo-niveau tot engineer. En aan technisch personeel is in heel Nederland een tekort. En het heeft eigenlijk weinig zin om de concurrentie aan te gaan met andere sectoren die in dezelfde poel vissen. Uiteindelijk moeten we ons best doen om die poel te vergroten. We zijn al een tijd bezig om opleidingen daarbij te betrekken, soms al op het niveau van basisscholen. Maar we kijken ook naar tweede kansen voor mensen die eerdere opleidingen hebben afgebroken, naar zij-instromers, maar ook naar statushouders die in een technisch beroep aan de slag willen. En we kijken nu naar technische beroepen die het slecht hebben door de corona, zoals de luchtvaartindustrie.’

 

Wind

Maar ook andere sectoren uit de energietransitie zoeken naar mensen. Ook in windenergie zijn naar verwachting tienduizenden mensen nodig. Voor windparken op land, maar vooral ook op zee. Bedrijven uit de windsector werken daarom samen met opleidingsinstituten maar kijken ook naar technici in sectoren die het momenteel zwaar hebben, zoals de olie en offshore-sector. En ook in de luchtvaart, zegt woordvoerder Marjet Heins van brancheorganisatie NWEA. ‘Op dit moment lopen zo’n 100 studenten uit de opleiding luchtvaarttechniek stage bij onze bedrijven, omdat de luchtvaart op het moment stilligt.’

 

Zon

Maar niet overal zit men om personeel te springen. In de zonne-energiebranche ligt het probleem niet bij de hoeveelheid personeel, zegt Alex Kaat van Holland Solar. ‘Wij werken met bouwteams die een project snel kunnen uitvoeren. Het zijn ook vaak internationale bedrijven die overal aan de slag kunnen. Wij hebben eigenlijk vooral last van gebrek aan mensen in de ondersteunende diensten, dus de mensen die de kabels leggen en de sleuven graven. En die taak ligt bij de netbeheerders.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Hopelijk eindigt de energietransitie in de nabije toekomst niet in een milieuramp via o.a. niet recyclebare berg van afgeschreven delen van zonnepanelen) .De productie van zonnepanelen en windmolens zorgt overigens ook voor veel meer CO uitstoot.. Over deze effecten op het proces is/wordt niet of nauwelijks nagedacht.
Wietske
Inzetten op windmolens en zonnepanelen is oogklepppen opzetten, subsidie geven en ontvangen,. Een dood paard! Maar wel leuk voor de ontwikkelaars!
Petra
En ondertussen geldt dat wij ons geld nog steeds maar één keer kunnen uitgeven en we geven het steeds duidelijker aan de verkeerde dingen uit.Wanneer beginnen we met bijbouwen van kernenergiecentrales?
henk
De Russen en Polen zijn dol op onze energietransitiesubsidie.....
Advertentie