Advertentie
sociaal / Nieuws

'Niet langer wachten op besluit jeugdzorg'

Gemeenten moeten nu weten hoe de toekomstige financiering van de jeugdzorg eruit komt te zien, vindt de Eerste Kamer.

ANP
22 maart 2022
sociaal-werk-gezin-jeugdhulp-jeugdzorg.jpg

Het kabinet moet de Eerste Kamer voor 15 april laten weten of de extra bezuiniging op de jeugdzorg van tafel gaat. De senaat neemt er geen genoegen mee dat het kabinet pas bij de voorjaarsnota wil reageren op zijn eis die bezuiniging te schrappen.

Raadsadviseur

Gemeente Beverwijk
Raadsadviseur

Teamleider Beleid Samenleving & Sociaal

Gemeente Het Hogeland
Teamleider Beleid Samenleving & Sociaal

Boze gemeenten

Een motie van die strekking van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller is aangenomen in de Eerste Kamer. Die nam al eerder een motie aan om de extra structurele bezuiniging van een half miljard euro vanaf 2025 in te trekken. Die extra bezuiniging is opgenomen in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Gemeenten zijn daar zo boos over dat ze niet meer met het kabinet verder willen praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg.

Te laat

Twee weken geleden liet het kabinet weten een eerdere motie van Rosenmöller, die het kabinet ontraden had, pas bij de voorjaarsnota te betrekken. Dat is te laat, vindt Rosenmöller. Vorige week diende hij daarop een breed ondersteunde, nieuwe motie in. Gemeenten moeten nu weten hoe de toekomstige financiering van de jeugdzorg eruit komt te zien, vindt de Eerste Kamer. In gemeenten worden namelijk nu nieuwe coalitieakkoorden gemaakt. Bovendien is het ‘onwenselijk’ dat de gesprekken over vernieuwing van de jeugdzorg nog langer stilliggen.

Ontkoppelen AOW

De senaat eist ook dat het kabinet voor 9 mei laat weten of het de AOW niet tijdelijk gaat loskoppelen van het minimumloon. Het kabinet wil de AOW tijdelijk ontkoppelen van het minimumloon, maar de Eerste Kamer niet. Ook op een eerder aangenomen motie van de Eerste Kamer om die tijdelijke loskoppeling te schrappen, wil het kabinet pas bij de voorjaarsnota terugkomen. De senaat vindt ook dat te laat. Een motie van Martin van Rooijen (50Plus) is door een ruime meerderheid aangenomen.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen beide moties. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het standpunt van de 1e Kamer over (eventuele) bezuinigingen in de Jeugdzorg is m.i. veel te onwrikbaar. De kosten binnen deze sector zijn de afgelopen jaren bovenmatig gestegen. Laat het Kabinet in ieder geval met de gemeenten onderzoeken en onderhandelen over bezuinigingsmogelijkheden tot maximaal E 500 miljoen (minder méér) binnen deze sector. Deze financiële middelen gaan immers niet alleen naar de specialistische jeugdzorg (=trouwens zeer urgent), maar ook naar andere taken binnen de jeugdsector.
Bovendien hoeft het Rijk ook niet 100% van alle kosten binnen de Jeugdzorg voor haar rekening te nemen. Voor 2015 hadden de gemeenten zelf namelijk ook al een eigen aandeel in deze sector uit eigen middelen i.c.m. het gemeentefonds.
Verder gaat de 1e Kamer terecht niet akkoord met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. Ook niet met een tijdelijke ontkoppeling want bij de Rijksoverheid is niets tijdelijker dan tijdelijk (zie kwartje Kok, tijdelijke bouwvergunningen e.d.). Het lijkt er op dat de loskoppeling vooral is gecreëerd als sluitpost binnen het regeerakkoord. Het kabinet komt hierdoor vooral met slechte argumenten/verklaringen om dit voorgenomen besluit te rechtvaardigen.
Advertentie