Advertentie
sociaal / Nieuws

Eerste Kamer bespreekt Participatiewet

De Participatiewet moet op 1 januari 2015 ingaan met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

24 juni 2014

De Eerste Kamer buigt zich vandaag over de Participatiewet, de wet die de schotten tussen de sociale werkvoorziening, de bijstand en wajong moet weghalen.

Regeldruk
De Participatiewet moet op 1 januari 2015 ingaan met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.Gemeenten moeten de wet gaat uitvoeren. Door de uitvoering van de wetten omtrent bijstand, wajong en de wsw groteldeels samen te voegen moet bureaucratie en regeldruk verlaagd worden. De Participatiewet is daarmee één van de grote decentralisatiewetten van dit kabinet.

Wwb
In de wet staat onder meer dat er 125 duizend extra banen (garantiebanen) komen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zullen sociale partners ervoor zorgen dat er nieuwe, reguliere loonschalen komen tussen 100% wettelijk minimumloon en 120% wettelijk minimumloon. Er stromen geen nieuwe mensen in de Wsw en de Wajong. De huidige Wajongers blijven bij het UWV en vallen dus niet onder de gemeenten. Tegelijk met de Participatiewet bespreekt de senaat ook de nieuwe bijstandswet. Hierin wil het rijk meer uniformering van arbeidsverplichtingen zoals vrijwilligerswerk. Tegelijkertijd moeten gemeenten maatwerk gaan leveren en daar de vrijheid voor krijgen.

Ruime meerderheid
In de Tweede Kamer hebben niet alleen de regeringspartijen PvdA en VVD maar ook D66, ChristenUnie, SGP , CDA en Bontes ingestemd met de Participatiewet. Naast de Participatiewet en de Wwb gaat binnenkort ook de Quotumwet naar de Tweede Kamer. Ook die wet moet op 1 januari 2015 ingaan en regelt wat er moet gebeuren mochten werkgevers niet op schema liggen met de te realiseren garantiebanen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K reemer
De wajong wordt niet afgesloten voor nieuwe instroom. Erin komen wordt wel moeilijker. Uitvoering van de wajong blijft vooralsnog bij het uwv.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie