Onzichtbaar
Met hun taalprobleem krijgen ze er namelijk nóg een beperking bij. Met als gevolg dat duizenden van hen in een isolement terecht komen. Deze groep buitenlandse blinden is letterlijk onzichtbaar omdat ze nooit op straat komen. De inburgeringscursus moet daarom zo snel mogelijk geschikt gemaakt worden voor visueel gehandicapten. Dat vindt Profor, een adviesbureau op het gebied van integratie en participatie.
Niet ingewikkeld
En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, vindt Minka Jansen van Profor. 'Er is op dit moment één trainer bekend die zelf blind is en Nederlands als tweede taal geeft. Hij heeft zelf een didactische methode ontwikkeld, want die is er dus nog niet.'
Eenzame blinden door vrijstelling inburgering
Het klinkt sympathiek. Migranten met een visuele handicap vrijstelling geven van de inburgeringscursus. Maar die coulance heeft voor…
Revalidatie
Het probleem is dat deze specifieke lessen uitsluitend onderdeel uitmaken van een revalidatietraject: 'Dit is een zorgvoorziening, ze leren alleen wat woorden als kopje of stoep. En als die persoon met een stok kan lopen dan houden de lessen ook op.'
Vereniging
Sander Terphuis is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is ook hij een migrant. Achttien jaar geleden kwam hij uit Iran en nam een Nederlandse naam aan.
Zelf doen
Met zijn visuele handicap (zijn zicht is slechts een paar procent) kwam hij er al snel achter dat hij voor inburgering op zichzelf was aangewezen: 'Wat de overheid aanbood, daar kon ik niet mee uit de voeten. Ik heb toen besloten om het zelf te doen, onder de Hollanders te komen. Mensen zeiden dat ik naar een sportvereniging moest en het café in.'
Recht op participatie
'Het klinkt als positieve discriminatie, alsof we hen tegemoet komen door ze vrij te stellen van de inburgeringscursus,' zegt Terphuis. 'Maar visueel gehandicapte allochtonen hebben net zo veel recht op gelijkwaardig maatschappelijke participatie. Maar dat kost voor de overheid natuurlijk wel een extra inspanning.'
Vliegende teams
Minka Jansen van Profor heeft wel een oplossing: 'Er zouden vliegende teams moeten komen die aan huis les kunnen geven. Er moet een voorziening komen die een brug slaat naar de zorginstellingen, veel van die mensen komen daar nooit terecht.' 'Er zijn veel schrijnende gevallen van eenzame blinde mensen. Laatst zei zo iemand tegen mij, als ik op mijn veertigste nog geen partner heb gevonden dan stap ik eruit. Zo'n geïsoleerd leven is een diep verdriet,' aldus Jansen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat men een vrijstelling heeft, betekent toch niet dat men niet mág inburgeren? De heer Terphuis heeft zelf besloten dat hij wil inburgeren en heeft dat ook gedaan.
Dat lijkt mij een prima voorbeeld van het feit dat een medelander het zelf ook moet willen. Natuurlijk is het voor (visueel) gehandicapten wel moeilijker, maar inburgeren lijkt me toch ook wel een keuze!
Het gaat niet om al of niet mógen inburgeren maar om de mogelijkheid om dat te doen. De inburgerings cursus is niet toegankelijk maar er is ook nauwelijks aanbod in NT2 voor blinden en slechtzienden. De zorgvoorzieningen bereiken deze mensen bijna niet waardoor het impact heeft op alle levensterreinen De heer Terphuis heeft het geweldig gedaan maar niet iedereen leert even gemakkelijk een nieuwe taal aan en niet iedereen vind al vrij snel mensen om zich heen die hem of haar verder helpen. Waar het om gaat is dat gelijke kansen ook vertaald moet worden naar deze doelgroep toe, wat inhoud dat ook zij gebruik moeten kunnen maken van de voorzieningen die we met zijn allen in Nederland inrichten.