Advertentie
sociaal / Nieuws

Doetinchem en Aalten verlengen pilot met bijverdienpremie

Dankzij de premie is het aandeel bijstandsgerechtigden met deeltijdwerk gestegen van 8 procent naar 12 procent.

01 maart 2023
Doetinchem.jpg
Doetinchem

Een financiële prikkel om mensen in de bijstand te stimuleren om in deeltijd te gaan werken, levert in de gemeenten Doetinchem en Aalten goede resultaten op. De gemeenten, die twee jaar hebben geëxperimenteerd met de regeling, gaan de pilot daarom verlengen.

Projectleider klachten

JS Consultancy
Projectleider klachten

Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

JS Consultancy
Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

Verlengd

De pilot met de zogenaamde ‘impulsregeling parttime werk’ – die in andere gemeenten ook wel bijverdienpremie of werkbonus wordt genoemd – zou in maart van dit jaar stoppen. Maar vanwege positieve resultaten wordt de regeling verlengd tot eind 2023.

De premie houdt in dat bijstandsgerechtigden een deel van hun inkomsten uit werk, die normaal gesproken worden gekort op de uitkering, mogen houden. De helft van het verdiende loon wordt weliswaar ingehouden op de uitkering, maar de andere helft krijgt de bijstandsontvanger terug in de vorm van een premie, die twee keer per jaar wordt uitgekeerd. Daarbij geldt wel een maximum van 200 euro per maand.

Meedoen

‘We zien dat het voorziet in een behoefte’, zegt Doetinchems wethouder Jorik Huizinga (werk en inkomen, D66) over de regeling. ‘Het stimuleert inwoners om te werken. Voor sommige mensen is deze regeling een stap naar een volledige baan, waardoor geen bijstand meer nodig is. Voor anderen is parttime werken een belangrijke stap om (weer) mee te doen. Ook dat is een belangrijk resultaat.’

Niet belemmerend

Al in de zomer van vorig jaar bleek dat het doel van de regeling was bereikt. Het aandeel bijstandsontvangers met deeltijdwerk was namelijk gestegen van 8 procent tot 12 procent. ‘Meer mensen met een bijstandsuitkering zijn parttime gaan werken’, zei Aaltens wethouder Joop Wikkerink (werk en inkomen, Progressieve Partij) daar destijds over. ‘Ook blijkt de regeling niet belemmerend te zijn om vanuit parttime werk de stap naar volledige uitstroom uit de bijstand te zetten. Resultaten om trots op te zijn.’

'Geld geven is niet genoeg'

Een premie voor deeltijdwerk in de bijstand levert niet overal de beoogde resultaten op. De gemeenten Amsterdam en Wageningen zijn enthousiast over de aanpak, maar in Den Bosch en Tilburg vielen de resultaten tegen. Ook een landelijk experiment waaraan verschillende gemeenten meededen leverde geen eenduidig beeld op.

Volgens Wagenings wethouder Maud Hulshof hangt het succes van de regeling sterk af van de uitvoering. Bijstandsgerechtigden moeten naast de financiële prikkel ook betere begeleiding naar werk krijgen, stelt zij. ‘Alleen geld geven is niet genoeg’, aldus Hulshof.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie