Advertentie
sociaal / Nieuws

Overheid blijft achterlopen op banenafspraak

De cijfers wijzen erop dat particuliere werkgevers flink over de doelstelling heen zijn gegaan en dat de overheid als werkgever nog achterloopt.

29 april 2020
beschut-werk-swbedrijf.jpg

De doelstelling voor de banenafspraak voor 2019 lijkt ruimschoots behaald te zijn. Maar waar de particuliere werkgevers hun doelstelling flink hebben overtroffen, blijft de overheid achterlopen op de targets.

Doelstelling overtroffen
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV die betrekking hebben op het laatste kwartaal van 2019. Op basis daarvan blijkt dat er tussen de nulmeting eind 2012 en eind 2019 in totaal 61.792 banen binnen de banenafspraak zijn gerealiseerd. Dat overtreft de doelstelling van 55.000 banen. Het gaat om banen voor mensen met een arbeidsbeperking die wel bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen, maar niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Daarom worden werkgevers via loonkostensubsidie gecompenseerd voor de kosten van banen in de banenafspraak.

Overheid loopt achter
De cijfers wijzen erop dat particuliere werkgevers flink over de doelstelling heen zijn gegaan en dat de overheid als werkgever nog achterloopt. Van de 55.000 banen zouden er 40.000 in de markt gerealiseerd worden en 15.000 bij de overheid. Volgens de laatste cijfers zijn er 4.285 banen gecreëerd bij de overheid en 46.776 in de markt. Daar bovenop komen nog wel 10.730 banen via een uitzendcontract of detachering waarvan nog niet bekend is in welke sector die te plaatsen zijn.

Boetes
Het is dus nog niet zeker dat de overheid de doelstelling niet heeft behaald. Het UWV benadrukt bovendien dat de kwartaalcijfers niet de officiële cijfers zijn; die worden in de jaarmeting 2019 bekendgemaakt, die in juli 2020 verschijnt. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat de overheid slechter presteert dan verwacht. De overheid liep tussen 2016 en 2018 ook fors achter op de afspraken. In principe zouden daar boetes voor gelden, maar die zijn niet opgelegd. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is altijd hetzelfde liedje: 'de Overheid van Rutte' met zijn vrijblijvendheid faalt weer eens en komt -zoals gebruikelijk- gemaakte afspraken niet na.
Advertentie