Advertentie
sociaal / Nieuws

Arbeidsmigranten moeten fatsoenlijk kunnen wonen

Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in Den Haag is de afgelopen vijftien jaar gestegen naar bijna vijftig duizend: 10 procent van de Haagse bevolking. Wethouder Balster: 'We zien een hele snelle stijging van het aantal arbeidsmigranten, en dat loopt niet synchroon met de groei van de woningmarkt.'

23 april 2020
stadhuis-den-haag.jpg

De gemeente Den Haag wil zorgen voor leefbare, veilige en menswaardige woonomstandigheden voor arbeidsmigranten. Want iedereen heeft recht op een fatsoenlijke woning, vindt wethouder Martijn Balster (wonen, wijken en welzijn, PvdA). Bovendien komt het ook ten goede van de buurt.

Misbruik
Daarom wil de gemeente werk maken van een betere registratie van arbeidsmigranten. Ook moeten werkgevers, die vaak ook als huisbaas optreden, die misbruik maken van de kwetsbare situatie van migranten harder worden aangepakt. Om mistanden sneller te signaleren wordt de opsporingsdienst Haagse Pandbrigade versterkt. Verder gaat de gemeente een regionale samenwerking aan met de gemeente Westland, de regio Haaglanden en de provincie Zuid-Holland.

Niet synchroon
Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten in Den Haag is de afgelopen vijftien jaar gestegen naar bijna vijftig duizend: 10 procent van de Haagse bevolking. Wethouder Balster: 'We zien een hele snelle stijging van het aantal arbeidsmigranten, en dat loopt niet synchroon met de groei van de woningmarkt. We zien dat die druk, met name op de oude wijken, de goedkopere woningvoorraad, heel erg groot is geworden. We zien veel misstanden. Migranten komen in hele kwetsbare situaties terecht.' Overigens maken niet alle werkgevers daar misbruik van, benadrukt Balster: 'Er zijn ook uitstekende werkgevers en uitzendbureaus. Dat kan gewoon. We kúnnen dit op een nette manier regelen.'

Anderhalve meter
Het plan zat al langer in de pijplijn, maar onlangs zijn de problemen rondom huisvesting van arbeidsmigranten wel meer aan de oppervlakte gekomen, vertelt Balster. 'We zien dat iedereen zich vormt naar de anderhalvemetersamenleving, maar dat we nog steeds busjes stilzetten waarin groepen migranten samen worden vervoerd.' Hoewel sommige arbeidsmigranten vanwege de coronacrisis naar hun thuisland zijn vertrokken, geldt dat zeker niet voor alle sectoren, weet Balster.

Registratie
Eén van de maatregelen is een verbetering van de registratie, zodat de duur van het verblijf en de feitelijke verblijfplaats van arbeidsmigranten beter gemonitord kunnen worden. Dat wil Balster met zijn G4-collega's en het ministerie van BZK voor elkaar krijgen. Arbeidsmigranten die tijdelijk in Nederland verblijven hoeven zich op dit moment niet in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). En de Registratie Eerste Verblijfsadres Arbeidsmigranten (REVA) is vanaf 1 juli 2019 afgeschaft.

Harder
Ook wil het college werkgevers en uitzendbureaus aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Die verschaffen in veel gevallen zowel werk als huisvesting. Balster wil harder optreden tegen misstanden, 'maar dat blijkt juridisch erg lastig', zegt hij. 'We pakken het zo goed mogelijk aan met het juridisch kader dat we hebben. Als er een gevaarlijke situatie is, wordt die ontruimd. Maar om de verantwoordelijkheid echt neer te leggen waar die hoort, is er meer nodig.' Hij benadrukt dan ook dat de gemeente pas aan het begin staat van de nieuwe aanpak: 'We hebben nu wat lijnen uitgezet, maar we zijn er nog niet.'

Prettiger
Hoewel de maatregelen in de eerste plaats gericht zijn op een betere leefomgeving voor migranten, ziet Balster dat er ook breder draagvlak voor het plan is. 'De leefbaarheid van wijken staat onder druk, niet alleen voor de migranten zelf, maar ook voor hun buren. Als je daar iets aan kan doen, maak je het voor iedereen prettiger.' 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wethouder Balster heeft natuurlijk helemaal gelijk. Iedereen die legaal in dit land verblijft heeft recht op een fatsoenlijke woning. De werkelijkheid is echter dat er veel te weinig woningen zijn gebouwd om de aanwas van arbeidsmigranten en statushouders op te vangen. Dat is asociaal naar zowel de arbeidsmigranten en naar de inwoners die hier al waren. Als de coronacrisis straks voorbij is of hanteerbaar wordt, lijkt me dit een mooie uitdaging om de dan broodnodige werkgelegenheid te realiseren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie