Advertentie
sociaal / Nieuws

'Gemeenten moeten vluchtelingen creatief opvangen'

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk roept gemeenten op creatief om te gaan met de opvang van asielzoekers, bijvoorbeeld door hen samen in een woning onder te brengen.

16 september 2014

Gemeenten moeten net als in de jaren 90 desnoods meerdere erkende vluchtelingen in één woning onderbrengen. Creativiteit is volgens burgemeester Jos Wienen van Katwijk noodzakelijk om te voorkomen dat de doorstroming in de opvang van asielzoekers en vluchtelingen stokt.

Tempo omhoog
Wienen pleit als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een snelle aanpak. ,,Het tempo van huisvesting in de gemeenten moet omhoog'', aldus Wienen. Nu zitten volgens hem circa 6000 vluchtelingen met een verblijfsstatus in asielzoekerscentra te wachten op gemeentelijke huisvesting. Die ruimte is echter nodig voor nieuwe asielzoekers en Syrische vluchtelingen.

Zelfstandige vluchtelingen kunnen volgens Wienen best met anderen een woning delen, net zoals studenten dat doen. Dat is de aanbeveling van zijn commissie aan gemeenten, die kampen met huisvestingsproblemen.

Delen geen bezwaar
Het delen van woningen is volgens Wienen in het verleden vaker gebeurd. Bovendien zijn veel vluchtelingen alleenstaande jonge mannen en zou het delen van een woning geen bezwaar moeten zijn. ,,Gemeenten zouden in deze omstandigheden geen grote woningen moeten toewijzen aan alleenstaande vluchtelingen, als je weet dat je daarmee huisvestingsproblemen in stand houdt.''

Nieuwe asielzoekerscentra
Volgens hem knelt de schoen aan twee einden. Enerzijds stromen meer asielzoekers en vluchtelingen uit Syrië de asielzoekerscentra binnen, terwijl de erkende vluchtelingen al lang hadden moeten doorstromen naar reguliere woningen. Door de huidige woningmarkt en coöperaties die noodgedwongen huurwoningen moeten verkopen, loopt de doorstroming spaak. ,,Pakken de gemeenten dit probleem niet snel aan, dan krijgen ze straks weer het verzoek om nieuwe asielzoekerscentra te openen'', waarschuwt Wienen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
Dan moet het natuurlijk niet zo zijn dat ze woningen gaan weigeren omdat ze ergens niet willen wonen. Wat maar al te vaak gebeurd. Weigeren is vertrekken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie