sociaal / Partnerbijdrage

5 tips om uw concentratie te verbeteren

5 tips om uw concentratie te verbeteren. Nuttige tips & tricks op een rijtje

04 februari 2020
Concentratie.png

Heeft u tijdens uw werk – of tijdens het studeren – regelmatig last van een gebrek aan focus? U bent niet de enige. Daarom hebben we enkele nuttige tips & tricks voor u op een rijtje gezet.

1. Stel prioriteiten

U kent ze vast wel, die dagen van e-mails beantwoorden, telefoontjes afhandelen en vergaderingen bijwonen. Aan het einde van de dag bent u helemaal kapot, maar de belangrijkste dingen zijn blijven liggen. Erg effectief was u dus niet. Juist daarom is het stellen van prioriteiten zo belangrijk. U kunt niet alles doen, dus moet u kiezen. Ga er even voor zitten en zet op papier welke dingen u echt moet doen. Als u eenmaal gekozen heeft, wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen.


2. Geen social media

Het scrollen door Instagram of Facebook is vaak een fijne afleiding, maar zorgt er ook voor dat uw aandachtsspanne kleiner wordt. Ofwel: u heeft steeds meer moeite om u voor langere tijd te concentreren. Dus leg uw telefoon weg of zet ‘m op stil. Zo kunt u ongestoord aan het werk.


3. Neem voldoende pauze

Pauze nemen: het doet wonderen voor uw concentratie. Het voelt heel tegennatuurlijk, want u heeft het daar natuurlijk eigenlijk veel te druk voor. Maar ook uw hersenen hebben tijd nodig om alle informatie te verwerken. Zorg er dus voor dat u regelmatig een moment van rust inlast. Ga, als het kan, van uw werkplek af. Maak een wandeling of een praatje met een collega en geef uzelf de kans om even te ontspannen.


4. Doe één ding tegelijkertijd

Het is heel verleidelijk om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen kunnen dat eigenlijk helemaal niet aan. Wanneer u echt productief wilt zijn, kunt u beter al uw aandacht op één specifieke taak richten. Zo gebruikt u uw concentratie optimaal.


5. Houd een notitieboekje bij de hand

Bent u geconcentreerd bezig, maar schiet u toch opeens een briljant idee te binnen? Noteer dat dan kort in een notitieboekje, en ga daarna verder met waar u mee bezig was. Zo behoudt u uw focus, maar verliest u ook uw briljante idee niet uit het oog.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.