Advertentie
sociaal / Nieuws

2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd, arm en ongezond

Miljoenen Nederlanders zijn laaggeletterd, arm en ongezond. Dat leidt tot afname van gevoel van waardigheid en minder vertrouwen in instituties en de overheid. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek.

17 mei 2017

Armoede kan leiden tot een ongezond voedingspatroon, wonen in een ongezonde omgeving of het mijden van zorg. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in de woensdag verschenen rapportage Mensenrechten in Nederland. De cijfers liegen er volgens de organisatie niet om. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Veel van hen zijn langdurig arm, hebben gezondheidsproblemen en zijn minder betrokken bij de maatschappij en politiek.

Gezondheid, onderwijs, huisvesting
Het bestrijden van armoede moet hoger op de agenda. De overheid moet met een nationaal programma komen, want door geldgebrek komen bijvoorbeeld mensenrechten als recht op onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting in het gedrang.

Vertrouwen overheid
Uit een belevingsonderzoek dat het college onderzoeksbureau Gfk liet doen, blijkt dat 80 procent van de mensen die zichzelf als arm beschouwen, voelt dat dit hun gevoel van waardigheid aantast. ,,Als mensen het gevoel hebben er niet bij te horen, kan dat leiden tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen in instituties zoals de overheid en de rechtsstaat’’, stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
En er komen er zowel uit binnen- als buitenland nog minstens zoveel bij dankzij het beleid van Asscher/Rutte/Kleinsma/Wiebes/Dijsselbloem/Koenders: nu ook de toeslagen/heffingskortingen om zeep , de pensioenfondsen niet aan het nakomen van hun beloften en de ondergang van dit mooie land is compleet.Dank Dank D'66/CU/SGP die zo nodig het beleid op cruciale momenten volledig steunden. Geen nood, de gemeenten draaien er wel voor op
Advertentie