Advertentie
sociaal / Nieuws

Duizenden opvangplekken komen er niet door plan spreidingswet

Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken te zoeken.

ANP
22 mei 2024
Hand houdt mensen tegen
Shutterstock

Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens de organisatie scheelt dat zo'n 2000 tot 2500 plekken.

Strategisch adviseur

JS Consultancy
Strategisch adviseur

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Inhumane situatie

Het COA meldt niet om welke gemeenten het gaat. Door het schrappen van de opvangplannen dreigt volgens het orgaan ‘dat er al op korte termijn aan honderden mensen geen opvang en begeleiding gegeven kan worden. Dit kan leiden tot een inhumane situatie en onverantwoorde druk op medewerkers.’ Het opvangorgaan zegt dat er voor 1 juli nog 8100 opvangplekken moeten worden gevonden, en het COA heeft naar eigen zeggen’nog geen perspectief dat dit gaat lukken’.

Intrekking wet

De spreidingswet werd in januari aangenomen in de Eerste Kamer, met steun van de VVD. De wet regelt de verdeling van asielzoekers over gemeenten. Elke gemeente moet een bepaald aantal plekken zien te vinden. Als gemeenten dat niet doen, kan het Rijk een locatie aanwijzen. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben de intrekking aangekondigd in hun hoofdlijnenakkoord van vorige week.

Minder hun best doen

Demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD), het brein achter de spreidingswet, zei vorige week ook dat gemeenten minder hun best doen opvangplekken te vinden. Hij zei toen dat dit 1500 opvangplekken zou schelen. Als Kamerlid stemde Van der Burg wel voor het hoofdlijnenakkoord. Ook blijft hij in de VVD-fractie.

Zorgen

In de Zuid-Hollandse gemeente Westland is veel weerstand tegen de verplichte opvang. De gemeenteraad wil dat de gemeente de spreidingswet negeert. De fracties zijn dan ook blij met het plan van de vier formerende partijen. Nijkerk in Gelderland gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Andere gemeenten zeggen dat er nog niets verandert: zolang de spreidingswet niet is ingetrokken, is hij van kracht, en asielzoekers moeten nog steeds opgevangen worden, zeggen ze. De Vereniging Nederlandse Gemeenten maakt zich zorgen over het intrekken van de spreidingswet.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
"Ieder voordeel heb zijn nadeel" Het voordeel hiervan is dat Nederland wellicht van zijn grenzeloos bekende status als luilekkerland, gedogen en catatonische thanatose af kan komen.
Hielco Wiersma
Het is beter om een spreidingswet, in aangepaste vorm, als een soort parachute boven de asielmigratie te laten hangen. Daarnaast zijn afzonderlijke instroombesluiten nodig voor arbeidsmigratie (o.a. ook zorgplicht voor werkgever met boeteclausule voor nakoming van de voorwaarden, specifieke selectering bedrijven) en voor vermindering van studiemigraten (colleges in beginsel in eigen taal dan wel in het Engels indien noodzakelijk).
Advertentie