Bunschoten de beste, Schiedam de slechtste
Bunschoten is de best presterende gemeente, burgers in Schiedam zijn het minst tevreden.
Klantvriendelijk
Nederweert en Oud-Beijerland staan op plaats twee en drie van de lijst van best presterende gemeenten. Schiedam weet als minst presterende gemeente Steenbergen en Hardinxveld-Giessendam net boven zich op de ranglijst van 151 gemeenten die hun prestaties door hun burgers hebben laten beoordelen, onder meer op klantvriendelijkheid en zorg voor een goede leefomgeving.
Vertrouwen
Burgers waarderen gemeenten het laagst op de kwaliteit van hun politieke bestuur. Geen enkele gemeente haalt de score 6,5. ‘Minder dan de helft scoorde hoger dan een 5,5. Burgers zijn dus vaak ontevreden over hun dagelijks bestuur en over de gemeenteraden. Hier staat het vertrouwen van de burger in de politiek op het spel’, aldus Klaas Abma, een van de opstellers van de gemeentelijke prestatie-ranglijst.
Lees hier het hele artikel 'Burgers nemen hun gemeente de maat' uit Binnenlands Bestuur nummer 11, 13 maart 2009.
De complete ranglijst met 151 gemeenten is via deze link te bekijken.
De ranglijst op BB is opgesteld met verouderde gegevens. Waar het nu, maart 2009, over dient te gaan zijn de resultaten zoals in 2008 verzameld, geordend en uitgebracht. Naar aanleiding van deze recente gegevens mijn reactie.
Serieus nemen van burgers als partners van het gemeentebestuur bij ruimtelijke ontwikkeling, economie en bedrijven, sociale en maatschappelijke voorzieningen, onderwijs mag niet lichtvaardig opgevat worden.
Het bestuur van Ouder-Amstel heeft als basis daartoe voor nu, burgerparticipatie, en voor straks, Visie 2020, reeds enkele noodzakelijke stappen gezet en uitgewerkt.
Op dit moment ziet het er vooralsnog naar uit dat in elk geval burgers tijdig kunnen meedenken en meepraten over uiteenlopende (sociale) kwesties. Zowaar ligt er geen geringe opgave voor burgers, plaatselijke politici en werkne(e)m(st)ers binnen de gemeentelijke werkorganisatie in het verschiet.
Ongelukkigerwijs vallen deze positieve ontwikkelingen inzake het serieus nemen van burgers in Ouder-Amstel samen met het zojuist verschenen eindrapport van het onderzoek ‘Waar staat je gemeente – Burgerrollen’.
In dit onderzoek scoort Ouder-Amstel voor alle burgerrollen het gemiddelde, namelijk een zes. Eén burgerrol, genoemd ‘de burger als partner’, krijgt echter niet meer dan 4,8. Een beoordeling die drie tiende punt lager ligt dan het gemiddelde van alle onderzochte gemeenten, te weten 5,1. Dat is veel en onterecht.
Het is dan ook voorstelbaar dat menigeen in Ouder-Amstel juist over deze beoordeling furieus is.
Oorzaak van de daling is vooral het gegeven dat de uitvoerders van het onderzoek (PON, Deloitte en BMC) tussentijds de indicatoren van ‘de burger als partner’ hebben aangepast. Vanzelfsprekend is door deze wijziging vergelijking met een eerdere beoordeling niet meer mogelijk.
Uitleg en toelichting bij de aanpassing is onvoldoende, onbegrijpelijk en kwalitatief onder de maat.
Een voor de hand liggend idee: laat het onderzoek op kosten van PON, Deloitte en BMC opnieuw uitvoeren. Natuurlijk om niet.
Chris van der Linden, Jupiter 5, 1115TK
Duivendrecht, 29 maart 2009