Advertentie
sociaal / Nieuws

14.000 nieuwe bijstandsuitkeringen in coronajaar

Van de nieuwe bijstandsontvangers heeft ruim de helft – bijna 9 duizend mensen – een niet-westerse migratieachtergrond. Daarnaast zijn ruim 4 duizend instromers jonger dan 27 jaar.

01 maart 2021
corona-covid-werkloos.jpg

In 2020 is het aantal mensen in de bijstand voor het eerst sinds 2016 toegenomen. In het coronajaar groeide het aantal bijstandsuitkeringen het hardst onder jongeren tot 27 jaar en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. 

Halt
Het aantal mensen dat een beroep doet op een bijstandsuitkering daalde tussen 2016 en 2019 drie jaar op rij. De coronacrisis heeft die trend vorig jaar een halt toegeroepen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind 2020 waren er 14 duizend bijstandsuitkeringen meer dan een jaar eerder.

Tot 27 jaar
Van de nieuwe bijstandsontvangers heeft ruim de helft – bijna 9 duizend mensen – een niet-westerse migratieachtergrond. Daarnaast zijn ruim 4 duizend instromers jonger dan 27 jaar. Die leeftijdsgroep is daarmee de sterkste stijger. Het aantal jonge bijstandsontvangers is toegenomen met 12 procent, tegenover een totale groei van zo'n 3 procent.

Uitstroom
In het tweede kwartaal van 2020, oftewel het eerste 'coronakwartaal', was de uitstroom uit de bijstand uitzonderlijk laag. Het was de laagste uitstroom sinds kwartaal één van 2008, het eerste kwartaal waarover vergelijkbare cijfers over de uitstroom beschikbaar zijn. In het derde kwartaal van 2020 was de uitstroom uit de bijstand echter alweer iets groter dan de instroom.

Rooskleurig
Adviesbureau Berenschot berekende vorig jaar dat het bijstandsvolume in ieder geval tot 2022 zal blijven groeien. Daarin werden de verschillende economische prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) doorgerekend. De huidige cijfers lijken het beste te passen bij het meest rooskleurige scenario – maar ook in dat scenario blijft het aantal uitkeringen nog twee jaar flink doorstijgen.


Afbeelding
Bron: CBS

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rutte
Kijk... een goede reden om te korten op de bijstand... Die wordt zo onbetaalbaar net als de AOW. En zo kan ik hengels lekker toestoppen aan de KLM, de divendhouders, Booking, etc.
Advertentie