Veel etnische groepen in Amsterdam hebben de afgelopen jaren minder discriminatie ervaren. Het percentage Marokkaanse Amsterdammers dat zich in 2010 in de voorgaande twaalf maanden wel eens gediscrimineerd voelde, was 38 procent. In 2007 was dat nog 53 procent. Bij Turken nam dit percentage af van 39 naar 32 procent, bij Surinamers van 38 naar 29 procent en bij autochtonen van 20 naar 13 procent.
Amsterdammers voelen zich minder gediscrimineerd
Veel etnische groepen in Amsterdam hebben de afgelopen jaren minder discriminatie ervaren. Marokkaanse Amsterdammers ervaren nog de meeste…
Discriminatie
Dat blijkt uit de diversiteits- en integratiemonitor 2010 die de gemeente donderdag heeft gepubliceerd. Het aandeel westerse allochtonen dat zich wel eens gediscrimineerd voelt, bleef gelijk op 19 procent. Van de groep overige niet-westerse allochtonen ervoer juist een groter deel (42 procent) discriminatie dan in 2007 (37 procent).
Positief beeld
Uit het rapport blijkt verder dat vorig jaar slechts 23 procent van de Amsterdammers een positief beeld had van Marokkanen. Over Turken was dat 41 procent, over Surinamers 44 procent en van autochtonen 62 procent.
Omgang
Verder vond 38 procent van de Amsterdammers vorig jaar dat de omgang tussen verschillende etnische groepen goed was. 10 procent vond die slecht. Het aantal aangiften van discriminatie was in 2010 desondanks hoog: 293 tegen 181 in 2009.
Grote verschillen
De gemeente Amsterdam presenteerde donderdag nog een rapport over de stad: de staat van de stad. Daarin valt te lezen dat de gevolgen van de economische crisis inmiddels lijken mee te vallen voor Amsterdam. De economie groeit weer en de werkloosheid neemt af. Desondanks blijven er grote verschillen bestaan tussen verschillende buurten en bevolkingsgroepen.
Bevolkingsgroei
Verder staat in het rapport dat Amsterdam er de afgelopen vier jaar 37.500 inwoners bij kreeg. Dat is de grootste bevolkingsgroei in 60 jaar.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Komt deze goede ontwikkeling ook tot uitdrukking in een toenemend aantal gemengde huwelijken/partnerschappen?’
M.i. de enige goede meetlat voor een geslaagd immigratie/integratiebeleid
Je gediscrimeerd voelen hoeft nog niet te betekenen dat je gediscrimeerd werd...