Advertentie
sociaal / Nieuws

Asscher gaat schijnconstructies met Polen aanpakken

Samen met vakbonden en werkgevers gaat Minister Asscher bekijken wat er gedaan kan worden aan schijncontructies met werknemers uit Midden- en Oost-Europa.

15 januari 2013
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat samen met vakbonden en werkgevers bekijken wat er gedaan kan worden aan schijncontructies met werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Cao's moeten beter gehandhaafd worden en ook faillissementsfraude en fraude met postbusondernemingen wordt aangepakt.

Verdringing op de arbeidsmartkt

Asscher heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven. In het weekend drongen PvdA en CDA aan op het bestrijden van constructies waarbij Polen in het Westland in de tuinbouw werken voor een laag loon en een in Nederland onbelaste onkostenvergoeding. Volgens de twee fracties leidt dat tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt. ,,Het kabinet is van mening dat dergelijke constructies fel moeten worden bestreden'', schrijft Asscher.

Aantal personen flink gestegen

Het aantal personen uit Midden- en Oost-Europa dat in Nederland verblijft, is de laatste jaren flink opgelopen, meldt Asscher verder. In 2008 waren het er naar schatting maximaal 280.000, in 2009 305.000 en in 2010 340.000. Het gaat om cijfers van de Universiteit van Utrecht over mensen die in de Gemeentelijke Basisadministratie of bij uitkeringsinstituut UWV geregistreerd staan en schattingen van het aantal niet-geregistreerde personen. Over 2011 en 2012 zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Asscher reageert ook op een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over arbeidsmigratie. Het adviesorgaan vindt dat er beter moet worden nagedacht over het aantrekken van werknemers uit andere landen. Het is volgens de WRR de vraag of hun komst wel nodig is.

Advies over arbeidsmigratie in toekomst

Volgens Asscher is het ,,zeker op dit moment niet wenselijk’’ arbeidskrachten van buiten de EU aan te trekken voor werk dat ook door Nederlanders of EU-burgers kan worden gedaan. Hij wijst erop dat enkele honderdduizenden mensen in Nederland die zouden kunnen werken op dit moment een uitkering ontvangen.

Op termijn kunnen er volgens Asscher echter wel tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan. Het kabinet zal aan de Sociaal-Economische Raad (SER), het adviesorgaan van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke deskundigen, advies vragen over de rol die arbeidsmigratie in de toekomst kan spelen voor de Nederlandse economie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

NEDERLAND / werkloos
Hoe is het het mogelijk dat deze bevolking ons land in komt en het werk van ons afpakken en ook nog recht krijgen op bijstand terwijl bij ons eigen bevolking de werkloosheid stijgt!!!!Dit kan niet gekker worden!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
True
Pak eerst uitkeringsimmigratie en schijnhuwelijken aan, jeweetwel, de doorsnee Pvda achterban...

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie