Advertentie
sociaal / Nieuws

Asscher gaat terugbetaling fraudeboetes niet compenseren

Asscher gaat gemeenten ook niet compenseren als zij een te hoge boete terugbetalen die is uitgedeeld wegens uitkeringsfraude.

01 juli 2015

Boetes die in 2013 en 2014 zijn uitgedeeld voor uitkeringsfraude worden niet opnieuw beoordeeld. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag in de Kamer. Dat zou veel te kostbaar zijn. Het gaat om zo'n 80.000 boetes, zei hij. Gemeenten die een te hoge boete willen terugbetalen, krijgen ook geen compensatie.

Versoepeld
De boetes zijn uitgedeeld in het kader van de fraudewet die gesjoemel in de sociale zekerheid moet tegengaan. Maar die wet wordt versoepeld na scherpe kritiek van de Nationale ombudsman en een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De wet zou goedwillende burgers te hard straffen en echte fraudeurs ongemoeid laten.

3,5 miljoen euro
Asscher gaat gemeenten ook niet compenseren als zij een te hoge boete terugbetalen die is uitgedeeld wegens uitkeringsfraude. Ze hebben de boetes zelf geïnd en het is dan vreemd om het Rijk hiervoor compensatie te vragen. Hij denkt dat het gemeenten ongeveer 3,5 miljoen euro gaat kosten.

Persoonlijke omstandigheden
De aangepaste fraudewet geeft gemeenten meer vrijheid. Ze kunnen bij het uitdelen van boetes meer rekening houden met onder meer persoonlijke omstandigheden en verwijtbaarheid. Ook worden de boetes lager. De nieuwe wet wordt na de zomer naar de Kamer gestuurd en moet in juli 2016 in werking treden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Turan
Ik ben ook bestolen en je kan er niets aan doen.ik kreeg ook een boete van 4000 euro terwijl ik al 10 jaar geen uitkering heb. Te gek voor woorden hoe je hier in Nederland wordt bestolen.uitkerings fraude
t. faber / gepensioneerd
Wetgeving die niet blijkt te deugen. Hetgeen door de politici wordt beaamd en inmiddels heeft geleid tot een aanpassing van deze wetgeving. Boetes die op grond van deze gebrekkige wetgeving derhalve onterecht aan veelal minder bedeelden zijn opgelegd. Boetes die echter niet worden gecorrigeerd. Kortom: DIEFSTAL, DIEFSTAL, DIEFSTAL. Gefaciliteerd door een riant gesalarieerde (op kosten van o.a. diezelfde minder bedeelden!) “heer” Asscher en zijn diefjesmaten.
Advertentie