Advertentie
sociaal / Nieuws

Asielzoekers willen gevangenis niet als opvanglocatie

Asielzoekers die de vluchtkerk moeten verlaten, voelen er niet voor in een voormalige gevangenis gehuisvest te worden.

28 november 2013

De vluchtelingen van de actiegroep Wij zijn hier, die al ruim een jaar door Amsterdam zwerft, gaan niet in op de door de gemeente voorgestelde nieuwe opvanglocatie. Ze vinden de voormalige gevangenis aan de Havenstraat geen goede plek, zo hebben ze donderdag in een brief laten weten.

Emotionele reacties
De illegalen hadden tot donderdagmiddag 14 uur de tijd om in te gaan op het voorstel van burgemeester Eberhard van der Laan. In de ochtend kregen ze nog een rondleiding door het gebouw. In de brief aan de burgemeester bedanken ze hem voor het aanbod, maar zeggen ze dat ze niet aan hun toekomst kunnen werken op een plek die aan het verleden herinnert. ,,De gevangenis leidt tot emotionele reacties en slechte herinneringen voor veel vluchtelingen: velen van ons hebben meerdere malen in de gevangenis doorgebracht. In ons thuisland, maar ook in vreemdelingendetentie in Nederland.''

Teleurgesteld

De gemeente is teleurgesteld, liet een woordvoerster weten. ,,We zullen de brief van de groep vandaag nog beantwoorden.'' Woensdag hadden ze nog een gesprek met de burgemeester, die benadrukte dat de voordeur altijd open zou blijven, dat bewoners en vrijwilligers met een pasje in en uit konden lopen en dat het pand over een keuken, groepsruimtes, douches en een sportzaal beschikt. Ook kon iedereen een eigen, afsluitbare kamer krijgen en zou er begeleiding komen om te werken aan onder meer terugkeer of het vinden van een nuttige tijdsbesteding.

Meer plaatsen nodig
Volgens de asielzoekers speelt ook mee dat de aangeboden locatie plek biedt aan 159 personen die zich hebben geregistreerd in de Vluchtkerk, waar ze eerder verbleven. Inmiddels zijn er mensen afgevallen en bijgekomen, schrijven ze. Dat zou betekenen dat op 6 december, als ze uit hun huidige pand moeten, zo'n 60 vluchtelingen alsnog op straat komen te staan. Ze vragen de burgemeester dan ook een andere locatie voor ze te vinden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Deze groep mensen is uitgeprocedeerd en verblijven illegaal in Nederland. Dit hele proces is, gelet op alle beroepsprocedures, zeer zorgvuldig verlopen. De uitgeprocedeerde assielzoeker heeft feitelijk maar 1 opdracht, te weten zo snel als mogelijk elders buiten Nederland een toekomst op te bouwen en zouden zich verre moeten houden van het stellen van eisen.

Deze groep misbruikt nu onze gastvrijheid en gebruikt (financiele)middelen die anders kunnen worden aangewend voor de assielzoekers waarvan de status nog niet bepaald is.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Arme gelukzoekers, geen echte vluchtelingen zijnde, komen hier om er beter van te worden. Het Amstelhotel is nog net goed genoeg. Laat ze terug gaan naar de Heimat, dan hoeven ze niet naar een gevangenis met televisie, computer, internet en 100% aan hun wensen aangepast voedsel. Echte vluchtelingen mopperen niet; ik kan het weten, want ik ben er een van de oorlog 1940-1945.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Groetendeels een met vorige respondenten. dat geldt ook voor Syrië. Politici stellen nooit de vraag hoe een grote groep vluchtelingen aan het geld voor een vliegticket komt. Vel echte vluchtelingen zullen nooit de kans krijgen een asielaanvraag te doen. En in dit geval 'take or leave it"'.

Door falend beleid heett dit land al een enrstig tekort aan banen voor de eigen inwoners.
Advertentie