Advertentie
sociaal / Nieuws

Asielzoekers tijdelijk opgevangen in Veendam

De gemeente Veendam biedt hulp in de directe opvang van asielzoekers, om de overvolle opvang in Ter Apel te ontlasten.

ANP
15 juni 2022
Rode Kruis plaatst 50 extra tenten voor asielzoekers Ter Apel
Rode Kruis plaatst 50 extra tenten voor asielzoekers Ter ApelANP - Jeroen Jumelet

Het Groningse Veendam neemt maximaal honderd asielzoekers over uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. In een evenementenhal, de Sorghvliethal, wordt woensdagavond een locatie voor crisisnoodopvang opengesteld.

Crisisopvang

'Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. De gemeente Veendam biedt de komende tijd crisisnoodopvang. Dat betekent dat vluchtelingen die bij aankomst in Ter Apel niet direct geholpen kunnen worden, hier tijdelijk verblijven. Deze mensen verblijven kort in de gemeente Veendam. Daarna vertrekken zij naar een andere locatie in ons land', meldt burgemeester Berry Link (CDA) in een verklaring. Het is niet bekend hoelang de crisisnoodopvang in Veendam gebruikt wordt.

Hulp van Groningse gemeenten

Meer Groningse gemeenten hebben bijgesprongen om asielzoekers een eerste slaapplek te bieden. Een sporthal in Leek, die de afgelopen weken een crisisnoodopvang was, blijft nog een maand beschikbaar. Dat geldt ook voor containerwoningen in de stad Groningen. De asielzoekers kunnen ook naar een opvangtent in Stadskanaal en de Eurohal in Zuidbroek. De opvang in een sporthal in Finsterwolde sluit deze week.

Overvol

Zeker tachtig asielzoekers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht in tenten, die het Rode Kruis opzette op het terrein van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Daarnaast waren alle 130 stoelen in de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND bezet, hebben tientallen vluchtelingen in een sportzaal geslapen en zijn 95 asielzoekers naar een grote tent in Stadskanaal gebracht. Deze crisisnoodopvang in Stadskanaal is verlengd, aldus een woordvoerder van het COA.

Tenten

Het Rode Kruis heeft vijftig tenten geplaatst op het terrein van het COA in Ter Apel. In de nacht van dinsdag op woensdag waren daar twintig van bezet. De tenten zullen zeker enige tijd blijven staan, want er is sprake van een 'absolute noodsituatie', aldus het COA. Met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is eigenlijk afgesproken dat er niet meer dan maximaal 2000 mensen de nacht zullen doorbrengen in het Groningse dorp. 'Maar we zijn dankbaar dat Westerwolde ook vindt dat het plaatsen van tenten nu een oplossing is om te voorkomen dat mensen 's nachts buiten in het gras moeten zitten. Dat is niet acceptabel', aldus het COA.

'Onvoorstelbare inspanning'

Volgens het COA leveren vooral de gemeenten in de noordelijke provincies momenteel 'een onvoorstelbare inspanning' om slaapplekken te vinden voor asielzoekers. Een structurele oplossing voor langere tijd is nog niet in zicht. Het COA verwacht dat Ter Apel de komende weken steeds te weinig slaapplaatsen heeft voor het aantal arriverende vluchtelingen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Een meer structurele oplossing is om jaarlijks een aantal ECHTE vluchtelingen te gaan HALEN. Zoals Canada!!! Beter dat dan iedere keer 60% afwijzen, maar uiteindelijk vrijwel NIEMAND terugsturen. Het handhaven van het “recht op asiel” is absoluut niet doelmatig. Als die resterende 40% echte vluchtelingen zijn (wat niet zo is) dan is de efficiëntie dus maar 40%. Maar ja, we zitten vast in een ideologie. Dus daar praten politici niet over. Met 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd is er geen structurele opvangcapaciteit vast te stellen. Lariekoek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie